Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1050892

ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA


Meić, Melita
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1050892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA
(DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SPICES USING WELL DIFFUSION METHOD)

Autori
Meić, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
20.02

Godina
2020

Stranica
35

Mentor
Šimat, Vida ; Skroza Danijela

Ključne riječi
Začinsko bilje, fenoli, MIC metoda, difuzija u jažicama, antimikrobna aktivnost
(Spices, phenols, MIC method, well diffusion method, antimicrobal activity)

Sažetak
Začinsko bilje radi svog kemijskog sastava i sadržaja biološki aktivnih spojeva ima vrlo pogodan učinak na zdravlje čovjeka pa je i interes za njegovu moguću primjenu u poboljšanju sigurnosti hrane povećan. Fenolni spojevi su sekundarni metaboliti biljka koji imaju ulogu u obrani biljke od vanjskih utjecaja, a upravo njima se prepisuju antioksidativna i antimikrobna svojstva. U ovom radu analiziran je sadržaj ukupnih fenola 17 odabranih začinskih biljaka te im je određena antimikrobna aktivnost. U tu svrhu pripremljeni su UVZ/vodeni ekstrakti i određen antimikrobni učinak na četiri patogene bakterije, dvije Gram pozitivne (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes) i dvije Gram negativne (Salmonella enterica i Escherichia coli). Za određivanje antimikrobnog potencijala korištene su dvije metode: metoda difuzije u jažicama i minimalne inhibitorne koncentracije (MIC). Korelacija između sadržaja ukupnih fenola i antimikrobne aktivnosti 17 začinskih biljaka nije utvrđena, a najbolje rezultate pokazao je ekstrakt češnjaka (MIC=17, 94 mg GAE/L, zona inhibicije >25mm) koji je imao sadržaj ukupnih fenola od 179, 44 mg GAE/L. Ostali ekstrakti koji su pokazali antimikrobnu aktivnost bili su: klinčić, kadulja, koromač, limun, maslina, ružmarin, peršin, celer.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2014-09-6897 - Istraživanje bioaktivnih spojeva iz dalmatinskog bilja: njihov antioksidacijski karakter i utjecaj na enzimsku inhibiciju i zdravlje (BioActCom) (Miloš, Mladen, HRZZ - 2014-09) ( POIROT)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Danijela Skroza (mentor)

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Meić, Melita
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Meić, M. (2020) 'ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mei\'{c}, M.}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {Za\v{c}insko bilje, fenoli, MIC metoda, difuzija u ja\v{z}icama, antimikrobna aktivnost}, title = {ODRE\DJIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZA\v{C}INSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JA\v{Z}ICAMA}, keyword = {Za\v{c}insko bilje, fenoli, MIC metoda, difuzija u ja\v{z}icama, antimikrobna aktivnost}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mei\'{c}, M.}, year = {2020}, pages = {35}, keywords = {Spices, phenols, MIC method, well diffusion method, antimicrobal activity}, title = {DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SPICES USING WELL DIFFUSION METHOD}, keyword = {Spices, phenols, MIC method, well diffusion method, antimicrobal activity}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font