Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA (CROSBI ID 432067)

Ocjenski rad | diplomski rad

Meić, Melita ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA / Šimat, Vida ; Skroza Danijela (mentor); Split, Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora, . 2020

Podaci o odgovornosti

Meić, Melita

Šimat, Vida ; Skroza Danijela

hrvatski

ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA

Začinsko bilje radi svog kemijskog sastava i sadržaja biološki aktivnih spojeva ima vrlo pogodan učinak na zdravlje čovjeka pa je i interes za njegovu moguću primjenu u poboljšanju sigurnosti hrane povećan. Fenolni spojevi su sekundarni metaboliti biljka koji imaju ulogu u obrani biljke od vanjskih utjecaja, a upravo njima se prepisuju antioksidativna i antimikrobna svojstva. U ovom radu analiziran je sadržaj ukupnih fenola 17 odabranih začinskih biljaka te im je određena antimikrobna aktivnost. U tu svrhu pripremljeni su UVZ/vodeni ekstrakti i određen antimikrobni učinak na četiri patogene bakterije, dvije Gram pozitivne (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes) i dvije Gram negativne (Salmonella enterica i Escherichia coli). Za određivanje antimikrobnog potencijala korištene su dvije metode: metoda difuzije u jažicama i minimalne inhibitorne koncentracije (MIC). Korelacija između sadržaja ukupnih fenola i antimikrobne aktivnosti 17 začinskih biljaka nije utvrđena, a najbolje rezultate pokazao je ekstrakt češnjaka (MIC=17, 94 mg GAE/L, zona inhibicije >25mm) koji je imao sadržaj ukupnih fenola od 179, 44 mg GAE/L. Ostali ekstrakti koji su pokazali antimikrobnu aktivnost bili su: klinčić, kadulja, koromač, limun, maslina, ružmarin, peršin, celer.

Začinsko bilje, fenoli, MIC metoda, difuzija u jažicama, antimikrobna aktivnost

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SPICES USING WELL DIFFUSION METHOD

nije evidentirano

Spices, phenols, MIC method, well diffusion method, antimicrobal activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

20.02.2020.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora

Split

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija