ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA (CROSBI ID 432067)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Meić, Melita
Šimat, Vida ; Skroza Danijela
hrvatski
ODREĐIVANJE ANTIMIKROBNE ATIVNOSTI ZAČINSKOG BILJA METODOM DIFUZIJE U JAŽICAMA
Začinsko bilje radi svog kemijskog sastava i sadržaja biološki aktivnih spojeva ima vrlo pogodan učinak na zdravlje čovjeka pa je i interes za njegovu moguću primjenu u poboljšanju sigurnosti hrane povećan. Fenolni spojevi su sekundarni metaboliti biljka koji imaju ulogu u obrani biljke od vanjskih utjecaja, a upravo njima se prepisuju antioksidativna i antimikrobna svojstva. U ovom radu analiziran je sadržaj ukupnih fenola 17 odabranih začinskih biljaka te im je određena antimikrobna aktivnost. U tu svrhu pripremljeni su UVZ/vodeni ekstrakti i određen antimikrobni učinak na četiri patogene bakterije, dvije Gram pozitivne (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes) i dvije Gram negativne (Salmonella enterica i Escherichia coli). Za određivanje antimikrobnog potencijala korištene su dvije metode: metoda difuzije u jažicama i minimalne inhibitorne koncentracije (MIC). Korelacija između sadržaja ukupnih fenola i antimikrobne aktivnosti 17 začinskih biljaka nije utvrđena, a najbolje rezultate pokazao je ekstrakt češnjaka (MIC=17, 94 mg GAE/L, zona inhibicije >25mm) koji je imao sadržaj ukupnih fenola od 179, 44 mg GAE/L. Ostali ekstrakti koji su pokazali antimikrobnu aktivnost bili su: klinčić, kadulja, koromač, limun, maslina, ružmarin, peršin, celer.
Začinsko bilje, fenoli, MIC metoda, difuzija u jažicama, antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
DETERMINATION OF ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF SPICES USING WELL DIFFUSION METHOD
nije evidentirano
Spices, phenols, MIC method, well diffusion method, antimicrobal activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
20.02.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split