Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani (CROSBI ID 432066)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jelena Miladinović
Šimat, Vida ; Skroza Danijela
hrvatski
Utjecaj biljnih ekstrakata na rast patogenih bakterija u hrani
U ovom radu predstavljeni su rezultati utjecaja kombiniranih biljnih ekstrakata (češnjak + ružmarin, češnjak + klinčić) na rast patogenih bakterija (Listeria monocytogenes i Staphylococcus aureus) i ukupnih mezofilnih bakterija (MEZ) u ribljem burgeru tijekom 10 dana pohrane na 4°C. Burgeri su proizvedeni od mesa svježeg lubina iz uzgoja (Dicentrarchus labrax) i pišmolja (Merlangius merlangus) u omjeru 60:40 s dodatkom soli od 1%. Prethodno liofilizirani biljni ekstrakti dodani su u mljeveno meso ribe i to u slijedećim kombinacijama: i) kontrolni uzorak sa 1% soli bez dodataka, ii) uzorak s 1, 5% češnjaka i 0, 5% ružmarina ; iii) uzorak s 1, 5% češnjaka i 0, 5 % klinčića. Formirani burgeri inokulirani su bakterijama, pakirani u vakuum i pohranjeni na 4°C kroz 10 dana tijekom kojih je praćen rast bakterija. Obje mješavine biljnih ekstrakata pokazale su se najuspješnijima u inhibiciji rasta ukupnih aerobnih mezofilnih bakterija u uzorcima inokuliranima bakterijom S. aureus, gdje su umanjile ukupan broj bakterija sve do 8. dana skladištenja. Obje mješavine pokazale su se jednako uspješne i u inhibiciji rasta L. monocytogenes, mješavina češnjaka i ružmarina inhibirala je bakterijski rast kroz 4 dana skladištenja, a mješavina češnjaka i klinčića tijekom 6 dana. Kombinacija češnjaka i klinčića inhibirala je bakterijski rast S. aureus tijekom 4 dana skladištenja. Obje mješavine biljnih ekstrakata inhibirale su dva dana rast ukupnih aerobnih mezofilnih bakterija u uzorcima inokuliranima bakterijom L. monocytogenes, a mješavina češnjaka i klinčića pokazala se djelotvornijom.
riblji burger, biljni ekstrakti, liofilizacija
nije evidentirano
engleski
The effect of plant extracts on the growth of pathogens in food
nije evidentirano
fish burger, plant extracts, lyophilisation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
20.02.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Sveučilište u Splitu, Sveučilišni odjel za studije mora
Split