Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kukci u prehrani ljudi (CROSBI ID 688142)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Piskač, Marko ; Juran, Ivan ; Čačija, Maja ; Lemić, Darija ; Pajač Živković, Ivana ; Virić Gašparić, Helena ; Kadoić Balaško, Martina Kukci u prehrani ljudi // Zbornik sažetaka 64. seminara biljne zaštite / Bažok, Renata (ur.). Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite, 2020. str. 77-78

Podaci o odgovornosti

Piskač, Marko ; Juran, Ivan ; Čačija, Maja ; Lemić, Darija ; Pajač Živković, Ivana ; Virić Gašparić, Helena ; Kadoić Balaško, Martina

hrvatski

Kukci u prehrani ljudi

Prehrana kukcima, odnosno entomofagija premda zvuči ekstremno, zapravo je prilično učestala pojava diljem svijeta, i to već tisućljećima. Iako kukci u nas nisu uobičajena pojava na jelovniku, postoje mjesta na svijetu gdje su posve uobičajena hrana. Sveukupno postoji oko šest do 10 milijuna vrsta kukaca, što je više od 90 % svih oblika životinjskog svijeta na Zemlji. 1900 vrsta jestivih kukaca oduvijek je uključeno u prehranu mnogih kultura. U zapadnom svijetu prehrana kukcima većinom izaziva zgražanje i gađenje zbog predrasuda iz neutemeljena razloga, jer kukci imaju iznimnu nutritivnu vrijednost i odlična su okusa. Značaj samih kukaca u ishrani ljudi važan je čimbenik ne samo zbog njihovog sastava koji je bogat bjelančevinama već i stoga što uzgoj kukaca zahtijeva manje resursa i prihvatljiviji je za okoliš. Do 2050. godine svjetsku bi ljudsku populaciju trebalo činiti 9, 6 milijarda ljudi. Budući da nedostaje hrane, kukci bi mogli biti superhrana koju svi čekamo. U današnje doba postoji oko 2000 različitih vrsta jestivih kukaca koje svakodnevno konzumira 2 milijarde ljudi pretežito u zemljama Azijskog kontintenta. Kampanjom „Kukci na tanjuru“ željeli smo educirati javnost, ukloniti predrasude te popularizirati važnost uvođenja kukaca u ishranu ljudi. Kako bi to postigli članovi Entomološke grupe te njeni voditelji tijekom 2019. godine organizirali su znanstveno-stručnu konferenciju gdje su na zanimljiv i edukativan način prikazane dobrobiti uvođenja ovog tipa hrane u svakodnevni jelovnik. Osim konferencije i brojnih edukacija, kukci na tanjuru posluženi su građanima i na više različitih javnih manifestacija (Noć istraživača, CroAgro). Nakon bojažljive degustacije, pozivnom utjecaju naše kampanje svjedoče i brojke od preko 2000 podijeljenih porcija hrane s kukcima te isključivo odličnim ocjenama ponuđenih jela. Uvođenje kukaca u prehranu ljudi ne znači odricanje od hrane koju poznajemo i volimo ; radi se o proširenju naših kulinarskih horizonata i shvaćanju da je možda odgovor na buduću nestašicu hrane cijelo vrijeme oko nas.

kukci kao hrana

nije evidentirano

engleski

Insects in human nutrition

nije evidentirano

insects as food

nije evidentirano

Podaci o prilogu

77-78.

2020.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 64. seminara biljne zaštite

Bažok, Renata

Zagreb: Hrvatsko društvo biljne zaštite

Podaci o skupu

64. seminar biljne zaštite (HDBZ 2020)

poster

04.02.2020-07.02.2020

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)