Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja (CROSBI ID 687962)
Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Knezović Zlatka, Marušić Jadranka
hrvatski
Važnost panel testa u ocjenjivanju kakvoće djevičanskog maslinovog ulja
Tekuće zlato, sinonim za maslinovo ulje, nedvojbeno govori o njegovoj važnosti u prehrani. Kakvoća ulja utvrđuje se kemijskim parametrima. No sama kemijska analiza nije dovoljna za potpunu ocjenu kakvoće, već je potrebno odrediti senzorska svojstva ulja. U tu svrhu organizirano je organolptičko ocjenjivanje kakvoće maslinovog ulja panel testom. Uzorke je ocjenjivala komisija od osam članova , od kojih je pet imalo međunarodne licence za utvrđivanje senzorskih svojstava maslinovog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema postupku koji je propisan Pravilnikom EEZ 256/91. Rezultati su pokazali raskorak između rezultata kemijskih analiza i panel testa. Naime, ulja kojima su kemijski parametri u Pravilnikom predviđenim granicama, zbog nedostataka utvrđenih panel testom, ne mogu se svrstati u kategoriju djevičanskih maslinovih ulja ekstra kvalitete. Stoga se nameće potreba obučavanja stručnjaka i formiranje grupa za panel testove, kako bi se osiguralo da naziv ekstra, nose ulja zaista visoke kakvoće.
djevičansko maslinovo ulje, senzorska svojstva, panel test
nije evidentirano
engleski
The importance of panel test for virgin olive oil quality evaluation
nije evidentirano
virgin olive oil, sensory properties, panel test
nije evidentirano
Podaci o prilogu
41-48.
1999.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Haberle, Saša
Zagreb:
Podaci o skupu
26.Stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Zdravstvena ekologija u praksi
predavanje
27.10.1999-29.10.1999
Pula, Hrvatska