Proizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji (CROSBI ID 431944)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dominković, Olivera
Babić, Jurislav
hrvatski
Proizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji
Šećer je danas jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Šećer (saharoza) koji se nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Tehnološki postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe uglavnom je kontinuirani postupak, a odvija se po fazama procesa koje su međusobno povezane u tehnološku cjelinu. U postupku čišćenja difuznog soka uklanjaju se u što većoj mjeri otopljeni nešećeri i suspendirane nečistoće. Nečistoće u difuznom soku ometaju kristalizaciju saharoze čime znatno smanjuju količinu proizvedenog šećera (iskorištenje). CO2 je plin slabo kiselog okusa. U obliku saturacijskog plina, zajedno sa kalcij-oksidom (CaO), dobiva se razgradnjom kalcij karbonata djelovanjem visoke temperature. Kalcij-oksid i CO2 se koriste za čišćenje difuznog soka koji se dobije difuzijom saharoze iz šećerne repe.
šećerna repa ; šećer ; CO2 ; CaO
nije evidentirano
engleski
Production of calcium oxide and saturation gas in sugar factory Sladorana d.d. in Županja
Sugar is one of the main ingredients of daily diet. Sugar (sucrose) that is on the market is produced mainly from sugar cane and sugar beet. The technological process of sugar production from sugar beet is mainly a continuous process and occurs at stages that are interconnected in a technological entity. In the process of cleaning diffuse juice are removed as much as possible nešeceri dissolved and suspended impurities. Impurities in the diffusion juice hinder the crystallization of sucrose, which significantly reduce the amount of sugar produced (yield). CO2 gas is slightly sour taste. In the form of gas saturation, together with calcium oxide (CaO), is obtained by decomposition of calcium carbonate effect of high temperature. Calcium oxide and CO2 are used to clean diffuse juice obtained by diffusion of sucrose from sugar beet.
sugar beet ; sugar ; CO2 ; CaO
nije evidentirano
Podaci o izdanju
13
14.10.2010.
obranjeno
109:705064
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek