Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji (CROSBI ID 431944)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dominković, Olivera Proizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2010

Podaci o odgovornosti

Dominković, Olivera

Babić, Jurislav

hrvatski

Proizvodnja kalcij-oksida i saturacionog plina u tvornici šećera Sladorana d.d. u Županji

Šećer je danas jedan od glavnih sastojaka svakodnevne prehrane. Šećer (saharoza) koji se nalazi na tržištu proizveden je uglavnom iz šećerne trske i šećerne repe. Tehnološki postupak proizvodnje šećera iz šećerne repe uglavnom je kontinuirani postupak, a odvija se po fazama procesa koje su međusobno povezane u tehnološku cjelinu. U postupku čišćenja difuznog soka uklanjaju se u što većoj mjeri otopljeni nešećeri i suspendirane nečistoće. Nečistoće u difuznom soku ometaju kristalizaciju saharoze čime znatno smanjuju količinu proizvedenog šećera (iskorištenje). CO2 je plin slabo kiselog okusa. U obliku saturacijskog plina, zajedno sa kalcij-oksidom (CaO), dobiva se razgradnjom kalcij karbonata djelovanjem visoke temperature. Kalcij-oksid i CO2 se koriste za čišćenje difuznog soka koji se dobije difuzijom saharoze iz šećerne repe.

šećerna repa ; šećer ; CO2 ; CaO

nije evidentirano

engleski

Production of calcium oxide and saturation gas in sugar factory Sladorana d.d. in Županja

Sugar is one of the main ingredients of daily diet. Sugar (sucrose) that is on the market is produced mainly from sugar cane and sugar beet. The technological process of sugar production from sugar beet is mainly a continuous process and occurs at stages that are interconnected in a technological entity. In the process of cleaning diffuse juice are removed as much as possible nešeceri dissolved and suspended impurities. Impurities in the diffusion juice hinder the crystallization of sucrose, which significantly reduce the amount of sugar produced (yield). CO2 gas is slightly sour taste. In the form of gas saturation, together with calcium oxide (CaO), is obtained by decomposition of calcium carbonate effect of high temperature. Calcium oxide and CO2 are used to clean diffuse juice obtained by diffusion of sucrose from sugar beet.

sugar beet ; sugar ; CO2 ; CaO

nije evidentirano

Podaci o izdanju

13

14.10.2010.

obranjeno

109:705064

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice