Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca (CROSBI ID 431941)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Baotić, Ivana
Babić, Jurislav
hrvatski
Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca
Rezanac šećerne repe jedno je od najpoznatijih krmiva kod nas i lokalni ga stočari već dugi niz godina primjenjuju u ishrani stoke. On je brzi izvor energije s visokim postotkom probavljivosti (oko 85%). Suhi rezanac šećerne repe dobiva se u procesu proizvodnje šećera prvo ekstrahiranjem (izluživanjem) slatkog rezanca, a potom prešanjem i sušenjem. Namijenjen je ishrani stoke, prvenstveno preživača. Ukoliko se daje kao samostalno krmivo, prije uporabe ga je potrebno namočiti u vodi. U protivnom dolazi do naglog bubrenja već u jednjaku, što u težim slučajevima može dovesti i do smrti životinje. Osnovna razlika između suhog i sirovog prešanog rezanca šećerne repe je postotak vlage. Dok u suhom rezancu ima do14% vlage, u sirovom je ima oko 73%, pa ga nije potrebno namakati, što uvelike olakšava primjenu.
šećer ; rezanac ; postotak vlage
nije evidentirano
engleski
Quality control during the production of dried beet pulp
nije evidentirano
sugar ; sugar beet ; percentage of moisture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
26.10.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek