Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca (CROSBI ID 431941)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Baotić, Ivana Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2012

Podaci o odgovornosti

Baotić, Ivana

Babić, Jurislav

hrvatski

Kontrola kvalitete tijekom proizvodnje sušenih repinih rezanaca

Rezanac šećerne repe jedno je od najpoznatijih krmiva kod nas i lokalni ga stočari već dugi niz godina primjenjuju u ishrani stoke. On je brzi izvor energije s visokim postotkom probavljivosti (oko 85%). Suhi rezanac šećerne repe dobiva se u procesu proizvodnje šećera prvo ekstrahiranjem (izluživanjem) slatkog rezanca, a potom prešanjem i sušenjem. Namijenjen je ishrani stoke, prvenstveno preživača. Ukoliko se daje kao samostalno krmivo, prije uporabe ga je potrebno namočiti u vodi. U protivnom dolazi do naglog bubrenja već u jednjaku, što u težim slučajevima može dovesti i do smrti životinje. Osnovna razlika između suhog i sirovog prešanog rezanca šećerne repe je postotak vlage. Dok u suhom rezancu ima do14% vlage, u sirovom je ima oko 73%, pa ga nije potrebno namakati, što uvelike olakšava primjenu.

šećer ; rezanac ; postotak vlage

nije evidentirano

engleski

Quality control during the production of dried beet pulp

nije evidentirano

sugar ; sugar beet ; percentage of moisture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

26.10.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija