Reološka svojstva različitih sorti jarog ječma uroda 2013./2014. godine (CROSBI ID 431940)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Koči, Matea
Babić, Jurislav
hrvatski
Reološka svojstva različitih sorti jarog ječma uroda 2013./2014. godine
Cilj ovog rada bio je utvrditi reološka svojstva različitih sorti jarog ječma. U istraživanju je korišteno 10 uzoraka jarog ječma uroda 2013./2014. godine. Analiziran je kemijski sastav tj. udio vode uzoraka ječma, te viskozitet ječmenog brašna Mikro Visko-amilografom. Rezultati su pokazali da uzorci ječma imaju približno jednaki postotak udjela vode. Početna temperatura želatinizacije se kretala od 62, 65 °C (sorta Fran) do 65, 90°C (sorta Igor). Sorta ječma Stribor imala je najviše vrijednosti viskoznosti paste, nastale nakon želatinizacije škroba, pri svim uvjetima mjerenja, dok s druge strane sorta ječma Jarilo imala je najniže vrijednosti paste. Vrijednost kidanja (breakdown) kretala se u rasponu od 107, 50 BU (sorta Jarilo) do 192, 50 BU (sorta Stribor). Najnižu vrijednost setback-a imala je sorta Scarlett (310, 50 BU), dok je najvišu vrijednost imala sorta Stribor (377 BU).
reološka svojstva ; jari ječam
nije evidentirano
engleski
Rheological properties of different spring barley varieties of 2013/2014 crop
nije evidentirano
rheological properties ; spring barley
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15
16.06.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek