Proizvodnja instant kave (CROSBI ID 431939)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Grgić, Iva
Babić, Jurislav
hrvatski
Proizvodnja instant kave
Tijekom povijesti, kava je zaintrigirala sve ljude koji su bili u doticaju s njom zbog svoje karakteristične arome koja najčešće izaziva užitak. Iako se uz kavu veže i tajanstvena povijest, zna se da su i tada bila poznata njezina stimulativna svojstva. Isto tako koristila se kao hrana, ali i kao lijek. Napitak kave, koji se uvelike razlikuje od današnjeg napitka kave, koristio se kako bi konzument ostao što duže budan. Razvojem globalnog gospodarstva razvija se i industrija kave. Utjecaj kave u životu ljudi dobiva sve širu primjenu. Kava je tropska zimzelena drvolika biljka koja se uzgaja u toplom ekvatorskom pojasu. Najpoznatije i najvažnije vrste su Coffea arabica i Coffea robusta. Uzgoj kave se danas najčešće veže uz siromašne i nerazvijene zemlje. Danas postoje različite varijante kave koje se mogu koristiti. Jedna od takvih varijanti je i instant kava čija je priprema pojednostavljena, što ujedno štedi vrijeme. Populaciji koja je stalno u pokretu, ovaj napitak ne uskraćuje okus, aromu i miris koju pruža prava kava.
instant kava ; ekstrakcija ; sušenje ; kofein
nije evidentirano
engleski
The Production of Instant Coffee
nije evidentirano
instant coffee ; extraction ; drying ; caffeine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
15
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek