Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Svojstva i primjena intenzivnih sladila (CROSBI ID 431938)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Katalinić, Toni Svojstva i primjena intenzivnih sladila / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Katalinić, Toni

Babić, Jurislav

hrvatski

Svojstva i primjena intenzivnih sladila

Sladila su tvari koje izazivaju okus slatkoće, zbog čega se dodaju hrani i pićima kao zamjena za šećer. U pravilu imaju mnogo manju kalorijsku vrijednost od šećera tj. saharoze. Šećer ima veliku kalorijsku vrijednost te donosi organizmu lako pristupačnu energiju za životne potrebe, zbog čega se prilikom velikog unosa taloži kao rezerva i tako nastaje pretilost. Glavni razlozi upotrebe sladila su dijabetes te potreba smanjenja unosa energije putem šećera (redukcijska dijeta). Sladila se generalno dijele na umjetna i prirodna ali je bolja ona podjela na nutritivna i nenutritivna sladila. Nutritivna sladila imaju energetsku vrijednost dok se nenutritivna ne metaboliziraju u organizmu i nemaju energetsku vrijednost. U skupinu nenutritvinih sladila spada i većina intenzivnih sladila čija su svojstva i upotreba opisani u ovom radu.Upotreba sladila regulirana je zakonskim propisima tako da svako sladilo koristimo u određenoj namirnici s maksimalno propisanom količinom za svaku namirnicu, stoga nema straha od utjecaja na ljudsko zdravlje.

intenzivno sladilo ; intenzitet slatkoća ; sinteza ; primjena ; stabilnost ; naknadni okus ; sigurnost

nije evidentirano

engleski

Properties and applications of intense sweeteners

nije evidentirano

intense sweetener ; intensity of sweetness ; synthesis ; application ; stability ; aftertaste ; safety

nije evidentirano

Podaci o izdanju

23

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija