Svojstva i primjena intenzivnih sladila (CROSBI ID 431938)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Katalinić, Toni
Babić, Jurislav
hrvatski
Svojstva i primjena intenzivnih sladila
Sladila su tvari koje izazivaju okus slatkoće, zbog čega se dodaju hrani i pićima kao zamjena za šećer. U pravilu imaju mnogo manju kalorijsku vrijednost od šećera tj. saharoze. Šećer ima veliku kalorijsku vrijednost te donosi organizmu lako pristupačnu energiju za životne potrebe, zbog čega se prilikom velikog unosa taloži kao rezerva i tako nastaje pretilost. Glavni razlozi upotrebe sladila su dijabetes te potreba smanjenja unosa energije putem šećera (redukcijska dijeta). Sladila se generalno dijele na umjetna i prirodna ali je bolja ona podjela na nutritivna i nenutritivna sladila. Nutritivna sladila imaju energetsku vrijednost dok se nenutritivna ne metaboliziraju u organizmu i nemaju energetsku vrijednost. U skupinu nenutritvinih sladila spada i većina intenzivnih sladila čija su svojstva i upotreba opisani u ovom radu.Upotreba sladila regulirana je zakonskim propisima tako da svako sladilo koristimo u određenoj namirnici s maksimalno propisanom količinom za svaku namirnicu, stoga nema straha od utjecaja na ljudsko zdravlje.
intenzivno sladilo ; intenzitet slatkoća ; sinteza ; primjena ; stabilnost ; naknadni okus ; sigurnost
nije evidentirano
engleski
Properties and applications of intense sweeteners
nije evidentirano
intense sweetener ; intensity of sweetness ; synthesis ; application ; stability ; aftertaste ; safety
nije evidentirano
Podaci o izdanju
23
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek