Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena poliola u konditorskoj industriji (CROSBI ID 431937)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Kvaternik, Vesna Primjena poliola u konditorskoj industriji / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2018

Podaci o odgovornosti

Kvaternik, Vesna

Babić, Jurislav

hrvatski

Primjena poliola u konditorskoj industriji

Polioli pripadaju skupini nutritivnih sladila. Najkorišteniji zaslađivač današnjice u konditorskoj industriji pa i šire je saharoza. Tijekom konzumiranja saharoza izaziva karijes i povisuje razinu glukoze i inzulina u krvi što za dijabetičare predstavlja problem. Primjenom poliola taj problem nestaje. Naime, polioli tijekom konzumacije ne izazivaju karijes, ne povisuju razinu glukoze i inzulina u krvi, manje su kalorijske vrijednosti, imaju manju slatkoću od saharoze i bolju nutritivnu vrijednost. Upravo zbog tih razloga raste interes za njih među ljudima. U konditorskoj industriji polioli se najčešće koriste u proizvodnji niskokaloričnih bombona i guma za žvakanje, a najpoznatiji predstavnci su sorbitol i manitol. Budući su šećerni alkoholi manje slatkoće od saharoze, izuzevši ksilitol, najčešće se koriste u kombinaciji s drugim intenzivnim zaslađivačima kako bi proizvod i dalje ostao sladak i primamljiv potrošačima. Hrani daju slatkoću, teksturu i vlažnost, ali se u kućanstvu ne koriste. Nedostatak poliola je visoka cijena. Cilj ovoga rada je dati pregled poliola, objasniti njihovu proizvodnju i svojstva te primjenu u konditorskoj industriji.

poliol ; zaslađivač ; konditorska industrija ; manitol ; sorbitol ; ksilitol

nije evidentirano

engleski

The application of polyols in confectionery industry

nije evidentirano

polyol ; sweetener ; confectionery industry ; mannitol ; sorbitol ; xylitol

nije evidentirano

Podaci o izdanju

16

28.09.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Poveznice