Primjena poliola u konditorskoj industriji (CROSBI ID 431937)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Kvaternik, Vesna
Babić, Jurislav
hrvatski
Primjena poliola u konditorskoj industriji
Polioli pripadaju skupini nutritivnih sladila. Najkorišteniji zaslađivač današnjice u konditorskoj industriji pa i šire je saharoza. Tijekom konzumiranja saharoza izaziva karijes i povisuje razinu glukoze i inzulina u krvi što za dijabetičare predstavlja problem. Primjenom poliola taj problem nestaje. Naime, polioli tijekom konzumacije ne izazivaju karijes, ne povisuju razinu glukoze i inzulina u krvi, manje su kalorijske vrijednosti, imaju manju slatkoću od saharoze i bolju nutritivnu vrijednost. Upravo zbog tih razloga raste interes za njih među ljudima. U konditorskoj industriji polioli se najčešće koriste u proizvodnji niskokaloričnih bombona i guma za žvakanje, a najpoznatiji predstavnci su sorbitol i manitol. Budući su šećerni alkoholi manje slatkoće od saharoze, izuzevši ksilitol, najčešće se koriste u kombinaciji s drugim intenzivnim zaslađivačima kako bi proizvod i dalje ostao sladak i primamljiv potrošačima. Hrani daju slatkoću, teksturu i vlažnost, ali se u kućanstvu ne koriste. Nedostatak poliola je visoka cijena. Cilj ovoga rada je dati pregled poliola, objasniti njihovu proizvodnju i svojstva te primjenu u konditorskoj industriji.
poliol ; zaslađivač ; konditorska industrija ; manitol ; sorbitol ; ksilitol
nije evidentirano
engleski
The application of polyols in confectionery industry
nije evidentirano
polyol ; sweetener ; confectionery industry ; mannitol ; sorbitol ; xylitol
nije evidentirano
Podaci o izdanju
16
28.09.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek