Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom (CROSBI ID 431936)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Milos, Josip
Babić, Jurislav
hrvatski
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom
Ekstruzijsko kuhanje, ili jednostavnije ekstruzija, spada među najvažnije jedinične procese koji se koriste u prehrambenoj industriji. Radi se o procesu koji se može koristiti u više namjena i u različitim proizvodnim pogonima prehrambene industrije što ga čini primamljivim kao industrijsko rješenje određenog pogona. Ipak, ekstruzija je proces koji je najprikladniji za hranu koja sadrži veće koncentracije škroba i proteina u svom sastavu. Naime, u novije vrijeme, osnovna sirovina u procesu ekstruzije je kukuruzna krupica. Prilikom ekstruzije sirovine kojoj je osnova kukuruzna krupica dodaju se različiti aditivi koji doprinose boljim fizikalno- kemijskim svojstvima, kao i većoj vrijednosti nutritivnog sastava ekstrudata. Zadatak ovog završnog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pšenice obogaćene cinkom u smjesu s kukuruznom krupicom na fizikalna svojstva ekstrudata. Omjeri smjesa (krupica : pšenica) koji su se koristili su 90:10 ; 80:20 ; 70:30 i 60:40. Vlažnost zamjesa je bila podešena na 15 %, a pripremljeni uzorci su ekstrudirani pri sljedećim temperaturnim profilima: 140/170/170 °C ; 150/180/180 °C i 160/190/190 °C. Nakon dobivenih rezultata, pokazalo se da se dodatkom pšenice obogaćene cinkom u zamjes smanjio i ekspanzijski omjer (EO) i dijametar (de) ekstrudata.
ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pšenica ; cink
nije evidentirano
engleski
Determination of expansion ration and diameter of extrudates with added wheat enriched with zinc
nije evidentirano
extrusion ; corn meal ; wheat ; zinc
nije evidentirano
Podaci o izdanju
20
24.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek