Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom (CROSBI ID 431936)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Milos, Josip Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Milos, Josip

Babić, Jurislav

hrvatski

Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametra ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene cinkom

Ekstruzijsko kuhanje, ili jednostavnije ekstruzija, spada među najvažnije jedinične procese koji se koriste u prehrambenoj industriji. Radi se o procesu koji se može koristiti u više namjena i u različitim proizvodnim pogonima prehrambene industrije što ga čini primamljivim kao industrijsko rješenje određenog pogona. Ipak, ekstruzija je proces koji je najprikladniji za hranu koja sadrži veće koncentracije škroba i proteina u svom sastavu. Naime, u novije vrijeme, osnovna sirovina u procesu ekstruzije je kukuruzna krupica. Prilikom ekstruzije sirovine kojoj je osnova kukuruzna krupica dodaju se različiti aditivi koji doprinose boljim fizikalno- kemijskim svojstvima, kao i većoj vrijednosti nutritivnog sastava ekstrudata. Zadatak ovog završnog rada bio je ispitati utjecaj dodatka pšenice obogaćene cinkom u smjesu s kukuruznom krupicom na fizikalna svojstva ekstrudata. Omjeri smjesa (krupica : pšenica) koji su se koristili su 90:10 ; 80:20 ; 70:30 i 60:40. Vlažnost zamjesa je bila podešena na 15 %, a pripremljeni uzorci su ekstrudirani pri sljedećim temperaturnim profilima: 140/170/170 °C ; 150/180/180 °C i 160/190/190 °C. Nakon dobivenih rezultata, pokazalo se da se dodatkom pšenice obogaćene cinkom u zamjes smanjio i ekspanzijski omjer (EO) i dijametar (de) ekstrudata.

ekstruzija ; kukuruzna krupica ; pšenica ; cink

nije evidentirano

engleski

Determination of expansion ration and diameter of extrudates with added wheat enriched with zinc

nije evidentirano

extrusion ; corn meal ; wheat ; zinc

nije evidentirano

Podaci o izdanju

20

24.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija