Utjecaj emulgatora poliglicerol poliricinoleata na svojstva krem namaza od kikirikija (CROSBI ID 431934)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Banović, Marija
Babić, Jurislav
hrvatski
Utjecaj emulgatora poliglicerol poliricinoleata na svojstva krem namaza od kikirikija
Svrha ovoga rada bila je ispitati utjecaj različitih udjela poliglicerol poliricinoleata (PGPR-a) na boju, teksturu, koloidnu stabilnost i senzorska svojstva krem-namaza od kikirikija. Analizirana su svojstva namaza pri različitim udjelima kikirikija: 18 %, 21 % i 24 %, te različitim udjelima PGPR-a: 0, 2 %, 0, 4 %, i 0, 6 %. U odnosu na kontrolni uzorak bez PGPR- a, najveću promjenu boje pokazao je uzorak s najviše emulgatora PGPR-a pri udjelu kikirikija 24 %. Najbolju mazivost (teksturu) imao je uzorak s 0, 4 % PGPR-a pri udjelu kikirikija 24 %. Isti uzorak pokazao je i najbolju koloidnu stabilnost. Senzorskim ispitivanjem utvrđeno je da je najbolju ukupnu ocjenu imao uzorak bez dodatka emulgatora PGPR-a pri udjelu kikirikija 18 %.
čokoladni namaz ; kikiriki ; PGPR ; boja ; tekstura ; koloidna stabilnost ; senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of polyglycerol polyricinoleate emulsifier on the properties of peanut spread cream
nije evidentirano
chocolate spread ; peanut ; PGPR ; color ; texture , colloidal stability ; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
07.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek