Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Primjena sladila u proizvodnji čokolade (CROSBI ID 431932)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Debeljak, Natalija Primjena sladila u proizvodnji čokolade / Jozinović, Antun (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Debeljak, Natalija

Jozinović, Antun

hrvatski

Primjena sladila u proizvodnji čokolade

Šećer je neizostavan sastojak hrane, no pretjerana konzumacija dovodi do brojnih štetnih učinaka za organizam, kao što su debljanje, pojava karijesa, dijabetes itd. Od davnina je saharoza poznata kao najčešće upotrebljavani šećer u kućanstvu i industriji. U današnje vrijeme proizvodnja prehrambenih proizvoda nezamisliva je bez uporabe aditiva, alternativnih prirodnih i umjetnih šećera, što zbog boljih tehnoloških svojstava, što zbog manje nutritivne i kalorijske vrijednosti. U mnoštvu korištenih aditiva, veliku važnost imaju sladila, koja su neizostavna prvenstveno u proizvodnji gaziranih pića i konditorskih proizvoda. Sladila su tvari koje izazivaju okus slatkoće, zbog čega se upotrebljavaju kao dodatak hrani i piću kao zamjena za šećer. U pravilu, manje su kalorijske vrijednosti od šećera, tj. saharoze, manje slatkoće i bolje nutritivne vrijednosti. Sladila se generalno dijele na umjetna i prirodna, međutim postoji i bolja podjela, na nutritivna i nenutritivna sladila. Jedna od najomiljenijih namirnica konditorske industrije među potošačima, definitivno je čokolada. Čokolada je visokovrijedna namirnica koja uz osnovne hranjive sastojke sadrži i niz bioaktivnih sastojaka, za koje je dokazan pozitivan učinak na ljudsko zdravlje. Zbog velikog broja čokoladnih proizvoda na tržištu postoji potreba za razvojem inovativnih, atraktivnih čokoladnih proizvoda s novim, funkcionalnim sastojcima, te uporabom različitih vrsta sladila, kao zamjene za šećer. Cilj ovoga rada je bio je dati pregled sladila koja se najčešće upotrebljavaju u proizvodnji ove slatke namirnice.

šećer ; sladila ; čokolada

nije evidentirano

engleski

The Application of Sweeteners in the Chocolate Production

nije evidentirano

sugar ; sweeteners ; chocolate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

22

02.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija