Senzorska analiza kvalitete kave (CROSBI ID 431931)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Lukanec, Ena
Jozinović, Antun
hrvatski
Senzorska analiza kvalitete kave
Senzorska analiza kvalitete kave od izuzetne je važnosti jer se pomoću nje određuju idealna organoleptička svojstva kave. Senzorska procjena definirana je kao znanstvena disciplina koja potiče, mjeri, analizira i interpretira one odgovore na proizvode koji se zapažaju putem osjetila (vid, njuh, dodir, okus, sluh). Procjena je provedena od strane senzorskih analitičara ili kušača koji raznim metodama ispituju i ocjenjuju kavu te se naposljetku za procjenu prikupljenih podataka koriste odgovarajućim statističkim metodama analize koje omogućuju donošenje zaključka. Senzorska kontrola je jedna od posljednjih kontrola koje se provode nad gotovim proizvodom, pa da bi uspješnost senzorskih kontrola bila što veća potrebno je vršiti kontrolu kvalitete sirovine od samog početka. Stoga, sirova kava prolazi strogu kontrolu po dolasku u tvornički krug pržionice i ukoliko zadovoljava kvalitetom odlazi na liniju čišćenja te naposljetku prženja. Kontinuirano degustiranje i ispitivanje sirove i pržene kave jamči da se u šalici pojavljuju samo najbolja zrna koja omogućuju kvalitetnu aromu i okus kave.
degustacija ; kvaliteta ; senzorske analize ; kontrola ; organoleptika
nije evidentirano
engleski
Sensory Analysis of Coffee Quality
nije evidentirano
tasting ; quality ; sensory analysis ; control ; organoleptics
nije evidentirano
Podaci o izdanju
26
10.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek