Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja (CROSBI ID 65995)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat
hrvatski
Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja
Tijekom proizvodnje jestivih biljnih ulja u industriji zaostaju znatne količine otpadnog materijala (pogača, uljni talog, sačma, ljuska). Glavni nusproizvodi kod prerade uljarica u jestivo ulje su pogača i sačma. Njihova upotreba uglavnom je bila usmjerena na pripremu stočne hrane ili se koriste kao gnojivo. Pogača dobivena preradom uljarica postupkom prešanja, zbog svog sastava, predstavlja visokovrijednu sirovinsku bazu za proizvodnju raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Danas pogača iz raznih uljarica u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Također, pogača sadrži određene biološki aktivne spojeve koji se postupcima ekstrakcije izdvajaju, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja i animalnih masti kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. U ovom poglavlju dan je prikaz procesa proizvodnje nerafiniranih biljnih ulja (hladno prešano, djevičansko) i nusproizvoda (pogača, uljni talog). Dan je pregled kemijskog sastava pogače dobivene prešanjem raznih uljarica te mogućnosti njene primjene u prehrambenoj industriji, kao i u neprehrambenim industrijama.
prešanje , biljno ulje ; nusproizvodi, pogača ; brašno
nije evidentirano
engleski
Potential to utilize the cake, a by-product of the vegetable oil industry
nije evidentirano
pressing ; vegetable oil ; by-products ; cake ; flour
nije evidentirano
Podaci o prilogu
63-82.
objavljeno
Podaci o knjizi
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2019.
978-953-7005-64-1