Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja (CROSBI ID 65995)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 63-82

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jozinović, Antun ; Jašić, Midhat

hrvatski

Mogućnosti iskorištenja pogače, nusproizvoda industrije biljnih ulja

Tijekom proizvodnje jestivih biljnih ulja u industriji zaostaju znatne količine otpadnog materijala (pogača, uljni talog, sačma, ljuska). Glavni nusproizvodi kod prerade uljarica u jestivo ulje su pogača i sačma. Njihova upotreba uglavnom je bila usmjerena na pripremu stočne hrane ili se koriste kao gnojivo. Pogača dobivena preradom uljarica postupkom prešanja, zbog svog sastava, predstavlja visokovrijednu sirovinsku bazu za proizvodnju raznih proizvoda značajne biološke i nutritivne vrijednosti. Danas pogača iz raznih uljarica u obliku brašna ima primjenu u pekarskoj i konditorskoj industriji te izradi masnih namaza i maslaca. Također, pogača sadrži određene biološki aktivne spojeve koji se postupcima ekstrakcije izdvajaju, koncentriraju te koriste za stabilizaciju biljnih ulja i animalnih masti kao zamjena za zdravstveno upitne sintetske antioksidanse. U ovom poglavlju dan je prikaz procesa proizvodnje nerafiniranih biljnih ulja (hladno prešano, djevičansko) i nusproizvoda (pogača, uljni talog). Dan je pregled kemijskog sastava pogače dobivene prešanjem raznih uljarica te mogućnosti njene primjene u prehrambenoj industriji, kao i u neprehrambenim industrijama.

prešanje , biljno ulje ; nusproizvodi, pogača ; brašno

nije evidentirano

engleski

Potential to utilize the cake, a by-product of the vegetable oil industry

nije evidentirano

pressing ; vegetable oil ; by-products ; cake ; flour

nije evidentirano

Podaci o prilogu

63-82.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija