Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje (CROSBI ID 65994)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2 / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 1-13

Podaci o odgovornosti

Babić, Jurislav ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago

hrvatski

Nusproizvodi prehrambene industrije – izazovi zbrinjavanja i potencijalno iskorištenje

Proizvođači hrane u svijetu danas su suočeni s brojnim izazovima počevši od porasta broja stanovnika, promjena prehrambenih navika, klimatskih promjena, korištenja poljoprivrednih sirovina u rješavanju svjetskih energetskih problema, migracija stanovništva, porasta cijene energije i sl. Uza sve te izazove i sve ograničenije resurse potrebno je proizvesti dostatnu količinu sigurne i kvalitetne hrane za sve brojniju svjetsku populaciju. S druge strane, prehrambena industrija, kao jedan od najvećih industrijskih sektora, ima izuzetno velik utjecaj na okoliš, prije svega kroz emisije u njega. Jedan od velikih problema koji, između ostaloga, u značajnoj mjeri utječe na poslovanje prehrambene industrije je rješavanje pitanja nusproizvoda koji uglavnom predstavljaju veliki problem i koji se u većini slučajeva rješava kroz odlagališta, proizvodnju gnojiva (kompostiranje) ili hranidbu stoke. Ako se želi zadržati stalna kvaliteta proizvoda, količina nusproizvoda koji nastaju je prilično konstantna, a zbog činjenice povećanja proizvodnje hrane u svijetu udio stalno raste. Veliki broj istraživanja u zadnje vrijeme posvećen je ovoj temi i u mnogim strateškim dokumentima je iskorištenje nusproizvoda prehrambene industrije kao potencijalnih sirovina u proizvodnji hrane ili kroz druge namjene navedeno kao prioritet. Brojna su nova rješenja i tehnologije iskorištenja otpada/nusproizvoda koja u konačnom mogu pridonijeti porastu prihoda prehrambene industrije, odnosno održivom i stabilnom ekonomskom rastu s jedne strane, a s druge, pozitivno utjecati na okoliš. U ovome poglavlju obrađena su samo neka od njih.

prehrambena industrija ; utjecaj na okoliš , iskorištenje nusproizvoda

nije evidentirano

engleski

Food industry by-products - disposal challenges and potential utilization

nije evidentirano

food industry ; environmental impact ; utilization of by-products

nije evidentirano

Podaci o prilogu

1-13.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija