Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1048803

Latencije kognitivnih slušnih evociranih potencijala kod djece s umjetnom pužnicom


Munivrana, Boška
Latencije kognitivnih slušnih evociranih potencijala kod djece s umjetnom pužnicom // Govor, 33 (2016), 2; 97-141 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1048803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Latencije kognitivnih slušnih evociranih potencijala kod djece s umjetnom pužnicom
(Latencies of cognitive auditory evoked potentials in children with cochlear implant)

Autori
Munivrana, Boška

Izvornik
Govor (0352-7565) 33 (2016), 2; 97-141

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
CAEP ; ERP ; govorni podražaj ; djeca s umjetnom pužnicom ; slušanje
(CAEP, ERP, speech stimulus, CI children, hearing)

Sažetak
Umjetnom pužnicom (UMP-om), prelingvalno slušno oštećena djeca dobivaju mogućnost razvoja slušanja, a time i govora. Najznačajniji čimbenik uspješnosti korištenja umjetnom pužnicom je njezina ugradnja u što ranijoj životnoj dobi jer se time stvaraju preduvjeti za normalan razvoj govora te što ranija, ciljana, planirana i dobro provedena slušno-govorna rehabilitacija. Unatoč tome, kod neke djece slušanje i govor se ne razvijaju prema očekivanju, iako za to ne postoje naoko vidljivi razlozi. Metoda kognitivnih slušnih evociranih potencijala (CAEP) jedan je od načina na koji se može ispitati funkcionalnost slušne kore i viših, kognitivnih funkcija koje sudjeluju u slušno-govornoj obradi. Duljina latencija valova CAEP-a daje podatke o lezijama provođenja slušnog signala na razini slušne kore mozga. U ovom istraživanju sudjelovalo je dvadesetero (20) djece s ugrađenim UMP-om, u dobi od osam do deset godina. Kod desetero (10) njih slušanje i govor se dobro razvija – S3, dok kod njih desetero (10) slušanje i govor se ne razvijaju prema očekivanju – S2. U grupe su razvrstani prema kapacitetu govornog audiograma (KAPRA). Svi su koristili isti tip UMP-a, imali su u trenutku snimanja uključen isti broj kanala i koristili istu strategiju kodiranja procesora. UMP im je ugrađen do dobi od 3 i pol godine. Osim oštećenja sluha, drugih deficita u ove djece nije bilo. Kao kontrolna skupina, metodom slučajnog uzorka, odabrano je desetero (10) djece, uredna sluha i govora, u dobi od osam do deset godina – S1. CAEP-i su snimani na 32-kanalnom uređaju tipa Neuroscan. Korištena su dva podražaja: tonski (1 kHz i 2 kHz) i govorni (dva dupla sloga sastavljena od dva samoglasnika i dva suglasnika). Primijenjena je oddball paradigma, a ispitanici su morali stisnuti gumb kad bi čuli ciljni podražaj. Analizirale su se latencije valova P1, N1, P2, N2 i P3 za ciljni i neciljni podražaj. Usporedba rezultata ispitivanja i statistička obrada neparametrijskim testovima pokazali su da se djeca iz S2 razlikuju od djece iz S1 i S3 u duljini latencija analiziranih valova. Maturacijski procesi, provođenje i zamjećivanje te kognitivna obrada tonskog podražaja sporije se odvijaju u S2, a za govorni podražaj kašnjenje se javlja u kategorizaciji i kognitivnoj obradi. Usporedbom S1 i S3 za govorni podražaj nisu nađene razlike među njima. Razlike su postojale samo u kategorizaciji tonskog podražaja – djeca iz S3 su bila lošija.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, LogopedijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Poliklinika SUVAG

Profili:

Avatar Url Boška Munivrana (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Munivrana, Boška
Latencije kognitivnih slušnih evociranih potencijala kod djece s umjetnom pužnicom // Govor, 33 (2016), 2; 97-141 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Munivrana, B. (2016) Latencije kognitivnih slušnih evociranih potencijala kod djece s umjetnom pužnicom. Govor, 33 (2), 97-141.
@article{article, author = {Munivrana, Bo\v{s}ka}, year = {2016}, pages = {97-141}, keywords = {CAEP, ERP, govorni podra\v{z}aj, djeca s umjetnom pu\v{z}nicom, slu\v{s}anje}, journal = {Govor}, volume = {33}, number = {2}, issn = {0352-7565}, title = {Latencije kognitivnih slu\v{s}nih evociranih potencijala kod djece s umjetnom pu\v{z}nicom}, keyword = {CAEP, ERP, govorni podra\v{z}aj, djeca s umjetnom pu\v{z}nicom, slu\v{s}anje} }
@article{article, author = {Munivrana, Bo\v{s}ka}, year = {2016}, pages = {97-141}, keywords = {CAEP, ERP, speech stimulus, CI children, hearing}, journal = {Govor}, volume = {33}, number = {2}, issn = {0352-7565}, title = {Latencies of cognitive auditory evoked potentials in children with cochlear implant}, keyword = {CAEP, ERP, speech stimulus, CI children, hearing} }

Časopis indeksira:


  • Scopus

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font