Tehnologija proizvodnje kukuruza (Zea mays L.) (CROSBI ID 431875)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Antunović, Ana
Stošić, Miro
hrvatski
Tehnologija proizvodnje kukuruza (Zea mays L.)
U ovom radu opisivana je tehnologija uzgoja kukuruza na OPG-u „Ivan Barišić-Jaman“ u 2018. godini. Agrotehničke mjere od same obrade tla do žetve obavljene se prema pravilima struke. Usjev kukuruza je dao odgovarajući sklop biljaka i zadovoljavajući prinos (oko 12 t/ha) s obzirom kakva je vremenska prognoza pratila 2018. godinu. Prinos silaže bio je 55 t/ha nakon čega je pohranjena u posebne silose te pokrivena folijom kako bi se spriječilo kvarenje silaže. U radu su korišteni podaci Državnog hidrometeorološkog zavoda o vremenskim prilikama za meteorološku postaju Osijek.Potreba za vodom povećava se kako biljka raste, a najveću potrebu za vodom ima u vrijeme metličanja i svilanja, za vrijeme oplodnje i početak nalijevanja zrna. Od klijanja do fiziološke zriobe kukuruza, proizvodnja kukuruza je složen proces, a brzina i trajanje svake faze ovise o karakteristikama hibrida i dužini vegetacije pojedinih hibrida kukuruza.
kukuruz ; oborine ; temperatura ; agrotehnika ; silaža
nije evidentirano
engleski
Corn (Zea mays L.) production technology
nije evidentirano
corn ; precipitation ; temperature ; agrotechnics ; silage
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek