Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Tehnologija uzgoja raži (Secale cereale L.) (CROSBI ID 431871)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Valentić, Iva Tehnologija uzgoja raži (Secale cereale L.) / Stošić, Miro (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Valentić, Iva

Stošić, Miro

hrvatski

Tehnologija uzgoja raži (Secale cereale L.)

Raž (lat. Secale cereale) je jednogodišnja biljna vrsta iz porodice trava (Poaceae, Gramineae) koja se kao žitarica najviše uzgaja u sjevernoj Europi, a uspijeva do 69.5° sjeverne širine. Ciljevi uzgoja raži slični su onima u uzgoju drugih žitarica maloga zrna. Raženo zrno se koristi uglavnom za hranu, ali i za proizvodnju etanola. Ova žitarica je druga u nizu, nakon pšenice, za proizvodnju kruha, a koristi se i kao pašnjak ili krmno bilje. Također, služi i kao zimski pokrovni usjev jer raste brzo u jesen te pokriva zemlju i tako štiti tlo od erozije. Ova žitarica je posebno važan usjev u Poljskoj, Njemačkoj, Rusiji, Ukrajini i Bjelorusiji. U Hrvatskoj se uzgaja u mnogo manjim količinama. Iako je raž je najzahvalnija i najskromnija žitarica prema klimatskim uvjetima i tlu, kultivirana površina raži i njezina proizvodnja u svijetu znatno se smanjila u posljednjih pola stoljeća. Raž se danas uglavnom proizvodi za industrijske potrebe tržišta, međutim, to su zaista ukupno gledajući male površine.

raž ; uzgoj ; agrotehnika ; prinos

nije evidentirano

engleski

The technology of production rye (Secale cereale L.)

nije evidentirano

rye ; cultivation ; agrotechnics ; yield

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)