Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu “Mišo Kuric“ (CROSBI ID 431868)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Parmačević, Marina
Stošić, Miro
hrvatski
Tehnologija proizvodnje zobi (Avena sativa L.) na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu “Mišo Kuric“
Zob je kultura najpoznatija kao hrana za konje. Sadrži veliku količinu vlakana, a manje ugljikohidrata od drugih žitarica. Možemo ju koristiti u zelenom stanju, samu ili u smjesi s leguminozama. Izrazito je skromna kultura, nema velikih zahtjeva prema temperaturi ali ima prema vlazi. Ne napadaju puno bolesti ni štetnika. Rano se žanje. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Mišo Kuric“ bavi se isključivo uzgojem ratarskih kultura. Od 70 ha oranica, na 5 % površina sije se jara zob. U 2017. godini, temperature i oborine su bile iznad višegodišnjeg prosjeka. Godina je bila toplija za 1, 8 °C, a što se tiče oborina bila je na razini prosjeka sa neznatnim viškom od 7 mm. Na vrijeme ne možemo utjecati, ali bez obzira na vremenske prilike, zob je dala zadovoljavajući prinos od 4, 35 t/ha s prosječnom hektolitarskom masom od 49 kg i vlagom zrna 13 %.
zob ; agrotehnika ; vremenske prilike ; višegodišnji prosjek ; prinos
nije evidentirano
engleski
Oats production technology (Avena sativa L.) at the family farm “Mišo Kuric“
nije evidentirano
oat ; agrotechnology ; weather conditions ; perennial average ; yield
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
15.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek