Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 65960)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 83-100

Podaci o odgovornosti

Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun

hrvatski

Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji

Jabuka (Malus domestica spp.) je voće koje se po proizvodnji nalazi na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 83 milijuna tona. Veći dio proizvedenih jabuka je namijenjen za konzumaciju u svježem stanju, dok je prema procjenama 37 % proizvedenih jabuka namijenjeno za preradu. Jabuke se mogu preraditi u različite vrste poluproizvoda i gotovih proizvoda, od kojih su najznačajniji: sokovi, želirani proizvodi, kompoti, kaše i fermentirani proizvodi. Ovisno o vrsti prerade jabuka mogu nastati različiti nusproizvodi, poput komine jabuke, kore, sjemenki, pulpe, destilacijskog ostatka od jabuka i dr. Navedeni nusproizvodi zbog svog kemijskog sastava predstavljaju potencijalni izvor vrijednih tvari, kao npr. pektina, prehrambenih vlakana, kiselina, polifenola i drugih nutritivno vrijednih sastojaka koji se mogu koristiti u prehrambenoj industriji za obogaćivanje cijelog niza proizvoda. Međutim, iskorištenje nusproizvoda u tu svrhu je neznatno, a u većini slučajeva se navedeni nusproizvodi koriste kao stočna hrana ili gnojivo. Stoga je obrada i iskorištenje nusproizvoda prerade jabuka nužnost i izazov za suvremenu prehrambenu industriju. S tim u cilju prije svega treba razmotriti kako se može postići ekonomičnost kroz dodanu vrijednost nusproizvoda. U ovom poglavlju dan je prikaz nastajanja nusproizvoda od jabuka tijekom prerade u različite proizvode te karakterizacija nastalih nusproizvoda i njihov kemijski sastav. Također, u poglavlju su prikazane neke od mogućnosti izolacije visokovrijednih sastojaka, kao i njihova primjena u prehrambenoj industriji.

jabuka ; trop jabuke ; pektin ; prehrambena vlakna ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

The possibility of utilization of apple processing by-products in food industry

nije evidentirano

apple ; apple pomace ; pectin ; dietary fiber ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o prilogu

83-100.

objavljeno

Podaci o knjizi

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija