Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 65960)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun
hrvatski
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji
Jabuka (Malus domestica spp.) je voće koje se po proizvodnji nalazi na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 83 milijuna tona. Veći dio proizvedenih jabuka je namijenjen za konzumaciju u svježem stanju, dok je prema procjenama 37 % proizvedenih jabuka namijenjeno za preradu. Jabuke se mogu preraditi u različite vrste poluproizvoda i gotovih proizvoda, od kojih su najznačajniji: sokovi, želirani proizvodi, kompoti, kaše i fermentirani proizvodi. Ovisno o vrsti prerade jabuka mogu nastati različiti nusproizvodi, poput komine jabuke, kore, sjemenki, pulpe, destilacijskog ostatka od jabuka i dr. Navedeni nusproizvodi zbog svog kemijskog sastava predstavljaju potencijalni izvor vrijednih tvari, kao npr. pektina, prehrambenih vlakana, kiselina, polifenola i drugih nutritivno vrijednih sastojaka koji se mogu koristiti u prehrambenoj industriji za obogaćivanje cijelog niza proizvoda. Međutim, iskorištenje nusproizvoda u tu svrhu je neznatno, a u većini slučajeva se navedeni nusproizvodi koriste kao stočna hrana ili gnojivo. Stoga je obrada i iskorištenje nusproizvoda prerade jabuka nužnost i izazov za suvremenu prehrambenu industriju. S tim u cilju prije svega treba razmotriti kako se može postići ekonomičnost kroz dodanu vrijednost nusproizvoda. U ovom poglavlju dan je prikaz nastajanja nusproizvoda od jabuka tijekom prerade u različite proizvode te karakterizacija nastalih nusproizvoda i njihov kemijski sastav. Također, u poglavlju su prikazane neke od mogućnosti izolacije visokovrijednih sastojaka, kao i njihova primjena u prehrambenoj industriji.
jabuka ; trop jabuke ; pektin ; prehrambena vlakna ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
The possibility of utilization of apple processing by-products in food industry
nije evidentirano
apple ; apple pomace ; pectin ; dietary fiber ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
83-100.
objavljeno
Podaci o knjizi
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2019.
978-953-7005-64-1