Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1048186

Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji


Lončarić, Ante; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2019. str. 83-100


CROSBI ID: 1048186 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji
(The possibility of utilization of apple processing by-products in food industry)

Autori
Lončarić, Ante ; Miličević, Borislav ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, pregledni

Knjiga
Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2.

Urednik/ci
Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Izdavač
Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Grad
Osijek

Godina
2019

Raspon stranica
83-100

ISBN
978-953-7005-64-1

Ključne riječi
jabuka ; trop jabuke ; pektin ; prehrambena vlakna ; polifenoli
(apple ; apple pomace ; pectin ; dietary fiber ; polyphenols)

Sažetak
Jabuka (Malus domestica spp.) je voće koje se po proizvodnji nalazi na trećem mjestu u svijetu s ukupnom godišnjom proizvodnjom od preko 83 milijuna tona. Veći dio proizvedenih jabuka je namijenjen za konzumaciju u svježem stanju, dok je prema procjenama 37 % proizvedenih jabuka namijenjeno za preradu. Jabuke se mogu preraditi u različite vrste poluproizvoda i gotovih proizvoda, od kojih su najznačajniji: sokovi, želirani proizvodi, kompoti, kaše i fermentirani proizvodi. Ovisno o vrsti prerade jabuka mogu nastati različiti nusproizvodi, poput komine jabuke, kore, sjemenki, pulpe, destilacijskog ostatka od jabuka i dr. Navedeni nusproizvodi zbog svog kemijskog sastava predstavljaju potencijalni izvor vrijednih tvari, kao npr. pektina, prehrambenih vlakana, kiselina, polifenola i drugih nutritivno vrijednih sastojaka koji se mogu koristiti u prehrambenoj industriji za obogaćivanje cijelog niza proizvoda. Međutim, iskorištenje nusproizvoda u tu svrhu je neznatno, a u većini slučajeva se navedeni nusproizvodi koriste kao stočna hrana ili gnojivo. Stoga je obrada i iskorištenje nusproizvoda prerade jabuka nužnost i izazov za suvremenu prehrambenu industriju. S tim u cilju prije svega treba razmotriti kako se može postići ekonomičnost kroz dodanu vrijednost nusproizvoda. U ovom poglavlju dan je prikaz nastajanja nusproizvoda od jabuka tijekom prerade u različite proizvode te karakterizacija nastalih nusproizvoda i njihov kemijski sastav. Također, u poglavlju su prikazane neke od mogućnosti izolacije visokovrijednih sastojaka, kao i njihova primjena u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
UNIOS-ZUP 2018-26

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Lončarić, Ante; Miličević, Borislav; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun
Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2019. str. 83-100
Lončarić, A., Miličević, B., Šubarić, D. & Jozinović, A. (2019) Mogućnost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji. U: Šubarić, D. & Babić, J. (ur.) Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2.. Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, str. 83-100.
@inbook{inbook, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2019}, pages = {83-100}, keywords = {jabuka, trop jabuke, pektin, prehrambena vlakna, polifenoli}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {Mogu\'{c}nost primjene nusproizvoda prerade jabuka u prehrambenoj industriji}, keyword = {jabuka, trop jabuke, pektin, prehrambena vlakna, polifenoli}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek} }
@inbook{inbook, author = {Lon\v{c}ari\'{c}, Ante and Mili\v{c}evi\'{c}, Borislav and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun}, year = {2019}, pages = {83-100}, keywords = {apple, apple pomace, pectin, dietary fiber, polyphenols}, isbn = {978-953-7005-64-1}, title = {The possibility of utilization of apple processing by-products in food industry}, keyword = {apple, apple pomace, pectin, dietary fiber, polyphenols}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnolo\v{s}ki fakultet Osijek}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font