Unos probiotika putem prehrane i dodataka prehrani te povezanost sa statusom uhranjenosti (CROSBI ID 431851)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gložinić, Martina
Čačić Kenjerić, Daniela
hrvatski
Unos probiotika putem prehrane i dodataka prehrani te povezanost sa statusom uhranjenosti
Istraživanje je provedeno po principima presječnog primjenom on-line anonimnog anketnog upitnika. Cilj istraživanja bio je je prikupiti podatke o prehrambenim navikama odraslih osoba s naglaskom na unos probiotika. Također su prikupljani i podaci o uzimanju probiotika u obliku dodataka prehrani. U istraživanju je sudjelovalo 106 ispitanika, 53 žene i 53 muškarca, u rasponu od 16 – 61 godine Utvrđena je visoka prevalencija povećane tjelesne mase i pretilosti (47, 2 % kumulativno) te njihovu značajno veću zastupljenost u muškaraca u odnosu na žene. Ispitanici probiotičke fermentirane napitke kao i ostalu probiotičku hranu (npr. fermentirano povrće poput kiselog zelja) konzumiraju uglavnom jednom do tri puta tjedno (51, 9 % odnosno 45, 2 % ispitanika) ali samo se tri ispitanika (2, 8 %) izjasnilo da uzima probiotik kao dodatak prehrani. Veličina uzorka obuhvaćenog ispitivanjem nije omogućavala utvrđivanje povezanosti unosa probiotika i statusa uhranjenosti.
probiotici ; prehrambeni unos ; dodaci prehrani ; status uhranjenosti ; on-line anketa
nije evidentirano
engleski
Intake of Probiotics by Diet and Dietary Supplements and its Correlation with the Status of Nourishment
nije evidentirano
probiotics ; dietary intake ; food supplements ; nourishment status ; on-line questionnaire
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
20.01.2020.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek