Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tjelesna aktivnost i prehrambene navike radnika različitih zanimanja iz Primorsko-goranske županije (CROSBI ID 274567)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Gavrić, Jozefina ; Mika, Frano ; Ćorluka Lončarić, Jelena Tjelesna aktivnost i prehrambene navike radnika različitih zanimanja iz Primorsko-goranske županije // Medica Jadertina, 49 (2019), 1; 25-32

Podaci o odgovornosti

Pavičić Žeželj, Sandra ; Kenđel Jovanović, Gordana ; Gavrić, Jozefina ; Mika, Frano ; Ćorluka Lončarić, Jelena

hrvatski

Tjelesna aktivnost i prehrambene navike radnika različitih zanimanja iz Primorsko-goranske županije

Nepravilna prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti vodeći su čimbenici rizika za razvoj mnogih kroničnih nezaraznih bolesti u općoj populaciji, ali i kod radne populacije. Cilj ovoga rada bio je utvrditi navike tjelesne aktivnosti kod 200 radnika u dobi od 20 do 57 godina podijeljenih prema stupnju tjelesne aktivnosti na radnom mjestu, sto radnika sa sjedilačkim zanimanjem i sto radnika na fizički zahtjevnijem radnom mjestu, te procijeniti njihovu kvalitetu prehrane pomoću Indeksa zdrave prehrane. Tijekom zdravstvenih pregleda ispitanicima smo odredili antropometrijske karakteristike, a iz upitnika smo dobili podatke o vrsti i intenzitetu tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme. Prehrambene navike ispitanika odredili smo pomoću upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića a kvalitetu prehrane ocijenili smo pomoću indeksa zdrave prehrane. Ova studija je pokazala da je većina radnika bila vrlo aktivna u slobodno vrijeme, što ukazuje na poboljšanje navika tjelesnih aktivnosti u odnosu na prethodna istraživanja u Hrvatskoj. Mlađi su radnici bili više i intenzivnije tjelesno aktivni. S obzirom na vrstu zanimanja, radnici na fizički zahtjevnijim radnim mjestima proveli su znatno više vremena, te se intenzivnije bavili tjelesnom aktivnošću u slobodno vrijeme, od radnika na sjedilačkim radnim mjestima. Niti jedan ispitanik nije imao "dobru" prehranu, dok je većina radnika trebala “poboljšanje” prehrane (74%). Radno mjesto predstavlja idealno mjesto za promociju zdrave prehrane, jer ljudi provode većinu vremena na poslu. Rezultati istraživanja pokazali su da je potrebno provoditi javnozdravstvene programe pravilne prehrane, kako bi se poboljšalo zdravlje radnika ali i povećala učinkovitost na radnom mjestu.

medicina rada, prehrana, radnici, radno mjesto, tjelesna aktivnost

nije evidentirano

engleski

Physical activity and dietary habits among workers from different jobs from PrimorskoGoranska County

nije evidentirano

occupational medicine, nutrition, physical activity, workers, working place

nije evidentirano

Podaci o izdanju

49 (1)

2019.

25-32

objavljeno

0351-0093

1848-817X

Povezanost rada

nije evidentirano

Indeksiranost