Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.) (CROSBI ID 431836)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Liović, Nikolina
Bilušić, Tea ; Krešić, Greta
hrvatski
Utjecaj metoda obrade na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenola iz kultivirane borovnice (Vaccinium corymbosum L.)
U ovom radu istražen je utjecaj liofilizacije, pasterizacije i ultrazvuka visokog intenziteta na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva kultivirane borovnice. Učinak primijenjenih metoda obrade kultivirane borovnice ispitan je na: fenolni profil, antioksidacijsku aktivnost, aktivnost enzima polifenol oksidaze te stabilnost i biološku aktivnost fenolnih spojeva nakon simulirane in vitro probave u želucu i u tankom crijevu primjenom humanih probavnih enzima. Dodatno je ispitan učinak inkapsulacije ekstrakata borovnice na produženje oksidacijske stabilnosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Rezultati ovog istraživanja pokazali su da je liofilizacija učinkovita metoda za očuvanje fenolnih spojeva borovnice i njihove antioksidacijske aktivnosti kao i za smanjenje aktivnosti enzima polifenol oksidaze. Rezultati nakon provedene in vitro probave pokazali su da primjena postupka liofilizacije i ultrazvuka visokog intenziteta mogu osigurati bolju gastrointestinalnu stabilnost fenolnih spojeva borovnice. Inkapsulirani ekstrakti borovnice značajno su produljili oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a inkapsulacija u mikroemulzije imala je bolji učinak u odnosu na ekstrakte inkapsulirane u liposome.
antioksidacijska aktivnost ; antiproliferacijska aktivnost ; borovnica ; fenolni spojevi ; in vitro probava ; inkapsulacija ; liofilizacija ; pasterizacija ; polifenol oksidaza ; ultrazvuk visokog intenziteta
nije evidentirano
engleski
Influence of different processing methods on biological activities and in vitro gastrointestinal stability of phenolics from cultivated blueberries (Vaccinium corymbosum L.)
nije evidentirano
antioxidant activity ; antiproliferative activity ; blueberry ; phenolic compounds ; in vitro digestion ; encapsulation ; freeze-drying ; pasteurization ; polyphenol oxidase ; high intensity ultrasound
nije evidentirano
Podaci o izdanju
165
08.07.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb