Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda (CROSBI ID 274401)

Prilog u časopisu | stručni rad

Svečnjak, Lidija Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda // Hrvatska pčela, 138 (2019), 6; 196-200

Podaci o odgovornosti

Svečnjak, Lidija

hrvatski

Utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda

Proizvodnja meda predstavlja složen biološki proces konverzije nektara u med. Taj se proces odvija u saću (pčelinjem vosku) čiji kemijski sastav, u kojem dominiraju lipidne komponente (esteri viših masnih kiselina i slobodne masne kiseline), osigurava odvijanje specifičnih biokemijskih procesa neophodnih za proizvodnju meda te predstavlja prvu prirodnu ambalažu meda - medij u kojem se med skladišti i dozrijeva. Patvorenje pčelinjeg voska (satnih osnova) parafinom učestala je pojava na domaćem i međunarodnom tržištu, a time med koji je u neposrednom dodiru s patvorenim voskom (saćem) ulazi u prehrambeni lanac. Recentnim je istraživanjem provedenim na području RH ukazano na negativan utjecaj patvorenja pčelinjeg voska parafinom na sastav i kakvoću meda temeljem detaljne kemijske karakterizacije meda primjenom fizikalno-kemijskih i spektroskopskih (1H NMR, FTIR-ATR, HS-SPME / GC-MS).analitičkih metoda. Rezultati su pokazali kako med uskladišten na saću izgrađenom na parafinskim satnim osnovama sadrži značajno viši udio vode te octene i limunske kiseline, a GC-MS analiza pokazala je alteracije u kemijskom profilu isparljivih spojeva (viši postotni udio nonanala, oktana i β-damascenona) u odnosu na med koji je bio uskladišten u autentičnom (nepatvorenom) pčelinjem vosku. Ovi rezultati ukazuju na podložnost meda fermentaciji i intenzivnijim oksidativnim procesima u slučaju kada je uskladišten u promijenjenom mediju dozrijevanja (pčelinjem vosku patvorenom parafinom).

med ; saće ; patvorenje pčelinjeg voska ; parafin ; kemijske alteracije ; podložnost fermentaciji

nije evidentirano

engleski

Influence of beeswax adulteration with paraffin on the composition and quality of honey

nije evidentirano

honey ; honeycomb ; beeswax adulteration ; paraffin ; chemical alterations ; susceptibility to fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

138 (6)

2019.

196-200

objavljeno

1330-3635

Povezanost rada

Kemija, Poljoprivreda (agronomija)