Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka (CROSBI ID 98363)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka // Mljekarstvo, 51 (2001), 3; 197-204-x

Podaci o odgovornosti

Kalit, Samir ; Lukač-Havranek, Jasmina

hrvatski

Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji i preradi mlijeka

Uvažavajući potrebe za vrlo zahtjevnim higijenskim uvjetima u proizvodnji sira cilj je ovog rada istražiti učinak primjene sanitacijskih sredstava^ u proizvodnji sira na obiteljskim gospodarstvima, a u sklopu projekta &#8220 ; ; ; Poboljšanje kakvoće Tounjskog sira proizvedenog na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima&#8221 ; ; ; . Primjena sanitacijskih sredstava u proizvodnji mlijeka utejcala je signifikantno (P<0, 01) na smanjenje geometrijskog prosjeka ukupnog broja aerobnih mezofilnih bakterija sa 3, 54 x 10^5 na 8 x 10^3 u mL mlijeka i broja somatskih stanica sa 3, 1 x 10^4 na 2, 4 x 10^4 u mL mlijeka (P<0, 01). Primjenom sanitacijskih sredstava signifikantno (P<0, 01) je smanjen udio higijenski neispravnih sireva prema &#8220 ; ; ; Pravilniku o mikrobiološkim standardima za namirnice&#8221 ; ; ; (NN 46/94). Istražena sanitacijska sredstva imala su povoljan učinak u proizvodnji i preradi mlijeka u Tounjski sir, a s obzirom na nove zahtjeve i standarde, sanitacijska sredstva sve više nalaze svoju primjenu u proizvodnji i preradi mlijeka na obiteljskim gospodarstvima. ^Iz programa Henkel-Ecolab (The Service Company)

higijena; kvaliteta mlijeka; kvaliteta sira

nije evidentirano

engleski

The use of sanitation products in milk and cheese production

nije evidentirano

hygiene; milk quality; cheese quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51 (3)

2001.

197-204-x

objavljeno

0026-704X

Povezanost rada

nije evidentirano