Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1045132

Knjiga Mudrih izreka


Čatić, Ivica
Knjiga Mudrih izreka // Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju, 142 (2014), 12; 68-69 (nije recenziran, članak, stručni)


CROSBI ID: 1045132 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Knjiga Mudrih izreka
(Nije poznat)

Autori
Čatić, Ivica

Izvornik
Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju (1847-0521) 142 (2014), 12; 68-69

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mudre izreke
(nisu poznate)

Sažetak
Knjiga Mudrih izreka sastoji se od 31 poglavlja, koja su nastala u različitim epohama. Zato istraživači govore o kolekcijama, tj. zbirkama materijala. Usporedba sa sličnom literaturom Egipta i Mezopotamije govori da se radi o veoma starom tekstu, najvjerojatnije starijem od 6. st. pr. Kr. Teškoću u određivanju vremena nastanka pričinjava sama narav teksta jer iznosi »apstraktnu« mudrost, bez dodavanja detalja iz bližega povijesnog konteksta. Naš termin izreka prijevod je hebrejskog termina mašal, dakle sefer mešalim. Hebr. mašal ima dva značenja: s jedne strane označava sličnost, usporednost, a s druge riječ koja upravlja. Isto dvostruko značenje ima i glagol mašal. Tumači kažu da ova dvostrukost značenja otkriva logiku ovih izreka: pojedina izreka nastaje uspoređivanjem određenih stvarnosti ljudskog života, zaključak biva stavljen u izreku koja je slična, usporedna s poukom koja iz toga nastaje, a sama izreka ujedno upravlja svakodnevni život. Ove kratke i jezgrovite izreke poslužile su biblijskom piscu, kako u ovoj tako i u drugim knjigama, da pomoću njih konstruira izreke mudraca, govore, alegorije, usporedbe, itd. Koliko god da su na raznim mjestima različito ugrađivani u razne književne rodove, uvijek zadržavaju temeljnu oznaku: nastali su svakodnevnim iskustvom tijekom kojega se ispituje dosadašnje znanje o pojedinom problemu i plod takva promišljanja stavlja se u pojedinu izreku, koja treba biti poukom i upravljati život sljedećih generacija. Dakako, pretpostavka je da svijet počiva na sigurnim principima i da u njemu postoji određeni red s kojim čovjeka usklađuje pojedina od izreka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Đakovo

Profili:

Avatar Url Ivica Čatić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čatić, Ivica
Knjiga Mudrih izreka // Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju, 142 (2014), 12; 68-69 (nije recenziran, članak, stručni)
Čatić, I. (2014) Knjiga Mudrih izreka. Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju, 142 (12), 68-69.
@article{article, author = {\v{C}ati\'{c}, I.}, year = {2014}, pages = {68-69}, keywords = {nisu poznate}, journal = {Vjesnik \DJakova\v{c}ko-osje\v{c}ke nadbiskupije i Srijemske biskupije : \v{c}asopis za pastoralnu orijentaciju}, volume = {142}, number = {12}, issn = {1847-0521}, title = {Nije poznat}, keyword = {nisu poznate} }