Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1045012

Proslov Evanđelja po Ivanu (1)


Čatić, Ivica
Proslov Evanđelja po Ivanu (1) // Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju, 143 (2015), 9; 82-83 (nije recenziran, članak, stručni)


Naslov
Proslov Evanđelja po Ivanu (1)
(Nije poznat)

Autori
Čatić, Ivica

Izvornik
Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju (1847-0521) 143 (2015), 9; 82-83

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Ivanovo evanđelje
(nisu poznate)

Sažetak
S obzirom da je od 15 000 riječi u Evanđelju po Ivanu samo 1.000 različitih, na prvi pogled stječe se dojam da je ono s jezičke strane veoma jednostavno, no usprkos tome njegov je teološki izričaj nevjerojatno visok. Govor mu vrluda po teološkim visinama i dubinama i zato ga crkvena tradicija rado simbolizira likom orla. Proslov zapravo obuhvaća cijelo poglavlje Iv 1, no 1, 1-18 jest poetski, a 1, 19-51 narativni tekst. Proslov, jer spominje Riječ, započinje stavljanjem naglaska na uho, a završava spominjanjem onoga što oči ne mogu vidjeti (1, 18). Dakle, putem Riječi, koja je i svjetlo i život, objavljuje se dosad nečuveni i nevidljivi Bog. Nijedna druga biblijska knjiga nema tako veličanstven početak kao Iv koji odmah s tolikom sigurnošću iznosi tvrdnje o Riječi i Životu ; sve što poslije slijedi – cijelo Evanđelje po Ivanu – jest u biti razrada i pokazivanje što znače riječi Proslova. Stoga je Proslov poput uvertire u kojoj se najavljuju motivi neke simfonije koja ima započeti. U povijesti teologije Proslov je poput nekog nalazišta dragulja iz kojeg se uzimaju najvažnija razmišljanja o božanskim osobama i utjelovljenju Sina Božjega. Čitatelj ima osjećaj da se nalazi pred nečim veličanstvenim što se ne da rascjepkati i složiti u pojedinačne pojmove ; kao da je u ovim riječima zasjao zračak mističnog svjetla. Stoga će povijest svakog čovjeka, svakog intelektualnog i duhovnog hoda pronaći u Proslovu iskru želje za vječnim koju je u srce čovjeka ugradio Vječni, Onaj koji je oduvijek. Proslov izražava onu duboku i tajanstvenu želju za promatranjem Boga, za slušanjem onoga što On poručuje u svojoj Riječi – kako želi obgrliti čovječanstvo i uzdići ga u svjetlo, u sjaj svoje slave. Hoće li se svjedočanstvo Ivanove zajednice, vidjesmo slavu njegovu (1, 14), ostvariti u likovima koje Riječ u Evanđelju susreće, hoće li se ostvariti u životu čitatelja? Evanđelje po Ivanu napisano je kao svjedočanstvo koje treba voditi tom cilju (20, 30- 31).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Đakovo

Profili:

Avatar Url Ivica Čatić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Čatić, Ivica
Proslov Evanđelja po Ivanu (1) // Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju, 143 (2015), 9; 82-83 (nije recenziran, članak, stručni)
Čatić, I. (2015) Proslov Evanđelja po Ivanu (1). Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije : časopis za pastoralnu orijentaciju, 143 (9), 82-83.
@article{article, author = {\v{C}ati\'{c}, I.}, year = {2015}, pages = {82-83}, keywords = {nisu poznate}, journal = {Vjesnik \DJakova\v{c}ko-osje\v{c}ke nadbiskupije i Srijemske biskupije : \v{c}asopis za pastoralnu orijentaciju}, volume = {143}, number = {9}, issn = {1847-0521}, title = {Nije poznat}, keyword = {nisu poznate} }