Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kompostiranje – povratak suvremenog čovjeka zemlji (CROSBI ID 65798)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Kiš, Darko ; Kalambura, Sanja ; Vila, Sonja ; Guberac, Sunčica ; Guberac, Vlado Kompostiranje – povratak suvremenog čovjeka zemlji // Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2. / Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2019. str. 319-337

Podaci o odgovornosti

Kiš, Darko ; Kalambura, Sanja ; Vila, Sonja ; Guberac, Sunčica ; Guberac, Vlado

hrvatski

Kompostiranje – povratak suvremenog čovjeka zemlji

Kompost (lat. Compositus = sastavljen, složen) nastaje biološkim procesima razgradnje lagano razgradive biomase mikroorganizmima. Pri tome nastaju CO2 i u vodi topljive mineralne tvari, kao npr. nitrati, amonijeve soli, fosfati, kalijeve i magnezijeve soli. Djeluje kao gnoj, odnosno hrana biljkama. Ljudi su od pamtivijeka vlastiti biootpad lokalno kompostirali. Međutim, urbani čovjek je zaboravio kompostirati. Kako bi se odredila pravilna tehnologija kompostiranja biootpada, potrebno je što točnije poznavati: postupak kompostiranja i vrste komposta ; što odložiti, a što ne odložiti u kompostnu masu ; procese razgradnje unutar kompostne hrpe te parametre uspješnoga kompostiranja. Postupak kompostiranja je i mjera sprječavanja nastanka komunalnog otpada primjenom vrtnog (lokalno) kompostiranja i brzih kućnih kompostera, uz kontrolu koja jamči da je kompost proizveden u skladu s odgovarajućim EU direktivama.

biootpad ; kompostiranje ; zaštita okoliša ; održivost ; gospodarenje otpadom

nije evidentirano

engleski

Composting - returning the contemporary the man of the earth

nije evidentirano

bio-waste ; composting ; environmental protection ; sustainability ; waste management

nije evidentirano

Podaci o prilogu

319-337.

objavljeno

Podaci o knjizi

Neke mogućnosti iskorištenja nusproizvoda prehrambene industrije – Knjiga 2.

Šubarić, Drago ; Babić, Jurislav

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2019.

978-953-7005-64-1

Povezanost rada

Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija