FIJUMANSKI NA TANJURU. Etimološka i leksikološka analiza fijumanskoga kulinarskog nazivlja (CROSBI ID 273876)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Spicijarić Paškvan, Nina
hrvatski
FIJUMANSKI NA TANJURU. Etimološka i leksikološka analiza fijumanskoga kulinarskog nazivlja
Cilj je u ovome radu popisati te etimološki i leksikološki obraditi lekseme kojima se imenuju kuhana, tj. termički obrađena jela u fijumanskom idiomu. Budući da se u kulinarstvu odražava kultura i tradicija određenoga kraja, a jezik je odraz izvanjezične stvarnosti, polazi se od hipoteze da će u dobivenoj građi biti zastupljeni svi jezični slojevi prisutni u gradu Rijeci tijekom povijesti. Pritom se misli na slavenski, germanski, mađarski i romanski sloj. Građa je prikupljena ispitivanjem izvornih govornika uz pomoć prethodno pripremljenoga upitnika.
fijumanski ; kuhana jela ; kulinarstvo ; romanizmi ; slavizmi ; germanizmi ; hungarizmi
nije evidentirano
engleski
FIUMAN IDIOM ON THE PLATE. Etymological and Lexicological Analysis of Fiuman Culinary Terminology
nije evidentirano
Fiuman ; cooked food ; culinary art ; Romanisms ; Slavisms ; Germanisms ; Hungarisms
nije evidentirano