Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1044229

Što je prijedlog za dopuštenje revizije, a što revizija u parničnom postupku


Bratković, Marko
Što je prijedlog za dopuštenje revizije, a što revizija u parničnom postupku // Pravo i porezi, 34 (2020), 1; 14-18 (nije recenziran, članak, stručni)


Naslov
Što je prijedlog za dopuštenje revizije, a što revizija u parničnom postupku
(What is an application for permission to lodge a second appeal and what is a second appeal in litigation)

Autori
Bratković, Marko

Izvornik
Pravo i porezi (1331-2235) 34 (2020), 1; 14-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
revizija po dopuštenju, prijedlog za dopuštenje revizije, revizija, Novela ZPP-a iz 2019. godine
(second appeal by permission, application for permission to lodge a second appeal, second appeal, Act on Amendments to the Civil Procedure Act 2019)

Sažetak
Revizija po dopuštenju Vrhovnog suda, otkad je 1. rujna 2019. Novela ZPP-a stupila na snagu, temeljni je tip revizije u parničnom postupka. Njezina je primarna funkcija da u povodu nje Vrhovni sud donosi odluke važne za osiguranje jedinstvene primjene prava, ravnopravnosti svih u njegovoj primjeni i za razvoj prava u sudskoj praksi. Novi je revizijski postupak uređen tako da je stranka, želi li inicirati odlučivanje Vrhovnog suda, dužna najprije podnijeti prijedlog za dopuštenje revizije, a tek ako je Vrhovni sud dopusti, i reviziju. Međutim, normiranju sadržaja prijedloga za dopuštenje revizije i revizije u zakonu nije posvećena dostatna pažnja pa nije lako uočiti bitnu razliku u sadržaju tih dvaju podnesaka. U svakom slučaju, odvojenost odlučivanja o dopuštenosti od osnovanosti revizije na temelju dvaju sadržajno različitih podnesaka trebala bi doprinijeti kvaliteti i brzini odlučivanja Vrhovnog suda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Bratković (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Bratković, Marko
Što je prijedlog za dopuštenje revizije, a što revizija u parničnom postupku // Pravo i porezi, 34 (2020), 1; 14-18 (nije recenziran, članak, stručni)
Bratković, M. (2020) Što je prijedlog za dopuštenje revizije, a što revizija u parničnom postupku. Pravo i porezi, 34 (1), 14-18.
@article{article, author = {Bratkovi\'{c}, M.}, year = {2020}, pages = {14-18}, keywords = {second appeal by permission, application for permission to lodge a second appeal, second appeal, Act on Amendments to the Civil Procedure Act 2019}, journal = {Pravo i porezi}, volume = {34}, number = {1}, issn = {1331-2235}, title = {What is an application for permission to lodge a second appeal and what is a second appeal in litigation}, keyword = {second appeal by permission, application for permission to lodge a second appeal, second appeal, Act on Amendments to the Civil Procedure Act 2019} }