Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1044175

Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s teškoćama u razvoju prilikom traženja socijalno-stručne pomoći


Vlah, Nataša; Ferić, Martina; Raguž, Anela
Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s teškoćama u razvoju prilikom traženja socijalno-stručne pomoći // Jahr - European journal of bioethics, 10 (2019), 1; 75-97 doi:.org/10.21860/j.10.1.4 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1044175 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s teškoćama u razvoju prilikom traženja socijalno-stručne pomoći
(Distrustfulness, Readiness and Discomfort of Parents of Children with Developmental Difficulties While Seeking Social and Professional Support)

Autori
Vlah, Nataša ; Ferić, Martina ; Raguž, Anela

Izvornik
Jahr - European journal of bioethics (1847-6376) 10 (2019), 1; 75-97

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
djeca s teškoćama u razvoju, podrška roditeljima, selo, stručna pomoć, regionalne razlike
(children with developmental difficulties, support for parents, village, expert help, regional differences.)

Sažetak
Temeljni cilj rada bio je ispitati koliko su roditelji djece s teškoćama u razvoju spremni potražiti socijalno-stručnu pomoć. Prvi specifični cilj bio je utvrditi na koji su način uvjerenja (nepovjerenje, spremnost i nelagoda u traženju socijalno-stručne pomoći) roditelja djece s teškoćama u razvoju o budućem traženju socijalno-stručne pomoći povezana s procijenjenom prethodnom učestalosti dobivene socijalno- stručne podrške i zadovoljstvom prethodno dobivene socijalno-stručne podrške. Drugi specifični cilj je analizirati navedene varijable u odnosu na neka sociodemografska obilježja roditelja i djece (mjesto stanovanja i dob djeteta). Ispitivana su uvjerenja o traženju stručne pomoći te procjena učestalosti i zadovoljstva dobivenom stručnom podrškom kod 102 roditelja djece s teškoćama u razvoju dobi do 15 godina korisnika osam udruga i/ili institucija u kojima su uključeni u odgojno-obrazovni i socijalizacijsko-rehabilitacijski tretman. U trenutku ispitivanja živjeli su u seoskim i urbanim sredinama na području gradova i okolice gradova Rijeke i Vinkovaca. Ukupno su sudjelovale 73 (71.6 %) majke (Mdob = 40.14) i 29 (28.4 %) očeva (Mdob = 41.52). Procijenjena učestalost dobivene socijalno- stručne pomoći i procijenjeno zadovoljstvo dobivenom socijalno-stručnom pomoći su negativno povezani s većim nepovjerenjem prema traženju socijalno-stručne pomoći. Što su djeca starija, to se kod roditelja uočava manje spremnosti za traženje socijalno-stručne pomoći i više nepovjerenja u traženju stručne pomoći. Usporedbom roditelja u Vinkovcima i Rijeci, kao i usporedbom roditelja koji žive u gradu i roditelja koji žive na selu, utvrđeno je da roditelji koji žive u Vinkovcima, kao i roditelji koji žive na selu, iskazuju značajno veću nelagodu u traženju socijalno-stručne pomoći. Autorice se nadaju da rezultati mogu pomoći u budućim istraživanjima teme, kao i u unapređivanju sustavnog pružanja stručne pomoći i podrške obiteljima djece s teškoćama u razvoju. Smatraju da je rad važan u unaprjeđivanju kvalitete socijalno-stručne podrške i pomoći obiteljima djece s teškoćama u razvoju jer ukazuje na teorijski interpretirano nisku roditeljsku procjenu učestalosti i kvalitete dobivene stručne pomoći.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Edukacijsko-rehabilitacijske znanosti, Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Učiteljski fakultet, Rijeka

Profili:

Avatar Url Nataša Vlah (autor)

Avatar Url Martina Ferić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Vlah, Nataša; Ferić, Martina; Raguž, Anela
Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s teškoćama u razvoju prilikom traženja socijalno-stručne pomoći // Jahr - European journal of bioethics, 10 (2019), 1; 75-97 doi:.org/10.21860/j.10.1.4 (recenziran, članak, znanstveni)
Vlah, N., Ferić, M. & Raguž, A. (2019) Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s teškoćama u razvoju prilikom traženja socijalno-stručne pomoći. Jahr - European journal of bioethics, 10 (1), 75-97 doi:.org/10.21860/j.10.1.4.
@article{article, year = {2019}, pages = {75-97}, DOI = {doi.org/10.21860/j.10.1.4}, keywords = {djeca s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, podr\v{s}ka roditeljima, selo, stru\v{c}na pomo\'{c}, regionalne razlike}, journal = {Jahr - European journal of bioethics}, doi = {doi.org/10.21860/j.10.1.4}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1847-6376}, title = {Nepovjerenje, spremnost i nelagoda roditelja djece s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju prilikom tra\v{z}enja socijalno-stru\v{c}ne pomo\'{c}i}, keyword = {djeca s te\v{s}ko\'{c}ama u razvoju, podr\v{s}ka roditeljima, selo, stru\v{c}na pomo\'{c}, regionalne razlike} }
@article{article, year = {2019}, pages = {75-97}, DOI = {doi.org/10.21860/j.10.1.4}, keywords = {children with developmental difficulties, support for parents, village, expert help, regional differences.}, journal = {Jahr - European journal of bioethics}, doi = {doi.org/10.21860/j.10.1.4}, volume = {10}, number = {1}, issn = {1847-6376}, title = {Distrustfulness, Readiness and Discomfort of Parents of Children with Developmental Difficulties While Seeking Social and Professional Support}, keyword = {children with developmental difficulties, support for parents, village, expert help, regional differences.} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Citati

    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font