Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum (CROSBI ID 686707)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Kanižai Šaric, Gabriella ; Majić, Ivana ; Ribarić, Igor Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum // Agriculture in nature and environment protection / Jug, Danijel ; Brozović, Bojana (ur.). 2018. str. 204-208

Podaci o odgovornosti

Kanižai Šaric, Gabriella ; Majić, Ivana ; Ribarić, Igor

hrvatski

Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum

Predsjetvenom bakterizacijom soje osigurava se veći prinos, umanjuje se potreba gnojidbe s mineralnim gnojivima i povećava se mikrobiološka akƟ vnost tla. Sojevi Bradyrhizobium japonicum prisutni u sredstvima za bakterizaciju trebaju biƟ visokoučinkoviƟ i moraju zadržaƟ svoje osobine i Ɵ jekom skladištenja ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrdiƟ preživljavanje različiƟ h sojeva B. japonicum uskladištenih na dvije temperature (4 i 25 °C) kao i preživljavanje mješavine sojeva nacijepljenih na sterilan i nesterilan treset u periodu od 6 mjeseci. RezultaƟ ukazuju na veću vijabilnost pojedinačnih sojeva prilikom skladištenja na 4 °C koja se kreće u prosjeku od 1x109 do 3x109 u prvih 150 dana nakon inokulacije. Također je utvrđen veći broj rizobija mješavine ispiƟ vanih sojeva nacijepljenih na sterilan treset i skladištenih na 4 i 25 °C koji raste i do 1010 g-1. Neophodan je i daljnji konƟ nuiran rad u kontroli kvalitete sredstava za bakterizaciju kako bi se posƟ gao opƟ malan i uniforman broj rizobne populacije, a s ciljem zadovoljenja potreba tržišta.

Bradyrhizobium japonicum ; treset ; kontrola kvalitete ; temperatura ; vrijeme skladištenja

nije evidentirano

engleski

Influence of temperature and storage time on survival of Bradyrhizobium japonicum

nije evidentirano

Bradyrhizobium japonicum ; peat ; quality control ; temperature ; storage time

nije evidentirano

Podaci o prilogu

204-208.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Jug, Danijel ; Brozović, Bojana

Osijek: Glas Slavonije

1848-5456

Podaci o skupu

11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"

poster

28.05.2018-30.05.2018

Vukovar, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice