Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum (CROSBI ID 686707)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kanižai Šaric, Gabriella ; Majić, Ivana ; Ribarić, Igor
hrvatski
Utjecaj temperature i vremena skladištenja na preživljavanje Bradyrhizobium japonicum
Predsjetvenom bakterizacijom soje osigurava se veći prinos, umanjuje se potreba gnojidbe s mineralnim gnojivima i povećava se mikrobiološka akƟ vnost tla. Sojevi Bradyrhizobium japonicum prisutni u sredstvima za bakterizaciju trebaju biƟ visokoučinkoviƟ i moraju zadržaƟ svoje osobine i Ɵ jekom skladištenja ovih proizvoda. Cilj ovog rada bio je utvrdiƟ preživljavanje različiƟ h sojeva B. japonicum uskladištenih na dvije temperature (4 i 25 °C) kao i preživljavanje mješavine sojeva nacijepljenih na sterilan i nesterilan treset u periodu od 6 mjeseci. RezultaƟ ukazuju na veću vijabilnost pojedinačnih sojeva prilikom skladištenja na 4 °C koja se kreće u prosjeku od 1x109 do 3x109 u prvih 150 dana nakon inokulacije. Također je utvrđen veći broj rizobija mješavine ispiƟ vanih sojeva nacijepljenih na sterilan treset i skladištenih na 4 i 25 °C koji raste i do 1010 g-1. Neophodan je i daljnji konƟ nuiran rad u kontroli kvalitete sredstava za bakterizaciju kako bi se posƟ gao opƟ malan i uniforman broj rizobne populacije, a s ciljem zadovoljenja potreba tržišta.
Bradyrhizobium japonicum ; treset ; kontrola kvalitete ; temperatura ; vrijeme skladištenja
nije evidentirano
engleski
Influence of temperature and storage time on survival of Bradyrhizobium japonicum
nije evidentirano
Bradyrhizobium japonicum ; peat ; quality control ; temperature ; storage time
nije evidentirano
Podaci o prilogu
204-208.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jug, Danijel ; Brozović, Bojana
Osijek: Glas Slavonije
1848-5456
Podaci o skupu
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
poster
28.05.2018-30.05.2018
Vukovar, Hrvatska