Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1043646

Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini


Krznar, Siniša; Bedić, Željka; Novak, Mario
Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini // 6th International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology: “Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research”, Book of Abstracts. / Botić, Katarina (ur.).
Zagreb: Institut za arheologiju, 2019. str. 14-14 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini
(Reconstruction of diet in mediaeval and early modern period Podravina)

Autori
Krznar, Siniša ; Bedić, Željka ; Novak, Mario

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
6th International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology: “Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research”, Book of Abstracts. / Botić, Katarina - Zagreb : Institut za arheologiju, 2019, 14-14

ISBN
978-953-6064-52-6

Skup
6th Internationa Conference on Mediaeval Archaeology - Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 6. 6. 2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Podravina, prehrana, stabilni izotopi
(Podravina, diet, stable isotopes)

Sažetak
Jedno od najvažnijih pitanja ljudske egzistencije je kako i gdje prikupiti dovoljno namirnica za kvalitetnu prehranu. I dok se danas, barem u razvijenijim zemljama, bez problema dolazi do dovoljne količine raznovrsnih namirnica visoke energetske vrijednosti, tijekom povijesti to često nije bio slučaj. Kako je proizvodnja hrane uvelike ovisila o okolišnim i vremenskim uvjetima, bilo je dovoljno da godina bude pretjerano kišna ili sušna da dođe do propasti ljetine te pojave gladi. U ovom radu pokušat će se na temelju povijesnih izvora, arheoloških i antropoloških istraživanja te analize stabilnih izotopa ugljika i dušika rekonstruirati prehrana ruralnog stanovništva srednjovjekovne i ranonovovjekovne Podravine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Arheologija, Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,
Institut za antropologiju,
Institut za arheologiju, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mario Novak (autor)

Avatar Url Siniša Krznar (autor)

Avatar Url Željka Bedić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Krznar, Siniša; Bedić, Željka; Novak, Mario
Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini // 6th International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology: “Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research”, Book of Abstracts. / Botić, Katarina (ur.).
Zagreb: Institut za arheologiju, 2019. str. 14-14 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
Krznar, S., Bedić, Ž. & Novak, M. (2019) Prilog rekonstrukciji prehrane u srednjovjekovnoj i ranonovovjekovnoj Podravini. U: Botić, K. (ur.)6th International Scientific Conference of Mediaeval Archaeology of the Institute of Archaeology: “Using landscape in the Middle Ages in the light of interdisciplinary research”, Book of Abstracts..
@article{article, editor = {Boti\'{c}, K.}, year = {2019}, pages = {14-14}, keywords = {Podravina, diet, stable isotopes}, isbn = {978-953-6064-52-6}, title = {Reconstruction of diet in mediaeval and early modern period Podravina}, keyword = {Podravina, diet, stable isotopes}, publisher = {Institut za arheologiju}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }