Sadržaj biološki aktivnih spojeva u soku pšenične trave (CROSBI ID 431681)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Kereša, Lucija
Lisjak, Miroslav
hrvatski
Sadržaj biološki aktivnih spojeva u soku pšenične trave
Mladi klijanci pšenice, koje nazivamo još i pšeničnom travom, bogati su izvor vitamina, minerala različitih fenolnih spojeva, klorofila i ostali biološki aktivnih komponenti sa velikim antioksidativnim potencijalom. Zbog svoje izrazite nutritivne vrijednosti danas je sve veći broj znanstvenih istraživanja čiji je cilj popularizacija i implementacija ovog dodatka u svakodnevnu prehranu ljudi. Cilj ovog rada je bio utvrditi da li postoje značajne razlike u sadržaju kloroplastnih pigmenata, fenola, flavonoida i ukupnoj antioksidacijskoj aktivnosti u soku pšenične trave kod 20 sorti. U pokusima je ispitivano 5 sorti hrvatskog, talijanskog, mađarskog i srpskog porijekla. Najvišu vrijednost sadržaja klorofila imala je hrvatska sorta Ilirija, a najnižu vrijednost imale su sorte srpskog porijekla Renesansa i Bambi. Najviša koncentracija fenola je utvrđena kod hrvatske sorte Renata. Najnižu koncentraciju fenola imala je sorta srpskog porijekla Nizija koja je imala najvišu vrijednost antioksidativne aktivnosti. Na sorti MV Mambo mađarskog porijekla utvrđena je najniža vrijednost antioksidativne aktivnosti. Prosječno najniži sadržaj flavonoida utvrđen je kod srpskih i talijanskih sorti. Dokazano je da kod nekih ispitivanih svojstava postoje sličnosti između sorti bez obzira na njihovo oplemenjivačko porijeklo. S druge strane, za neka ispitivana svojstva dokazana je sličnost između sorata ovisno o zemlji porijekla. Stoga je daljnja istraživanja nutritivne kvalitete soka pšenične trave potrebno usmjeriti na pretke sorti koje se ističu u određenim svojstvima kao i na njihove divlje srodnike.
pšenična trava ; sadržaj fenola ; sadržaj flavonoida ; kloroplastni pigmenti ; antioksidativna aktivnost ; DPPH
nije evidentirano
engleski
Content of biologically active compounds in wheat grass juice
nije evidentirano
wheat grass ; phenols content ; flavonoids content ; chloplast pigments ; antioxidant activity ; DPPH
nije evidentirano
Podaci o izdanju
44
27.09.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Osijek