Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ukupna antioksidativna aktivnost u soku i listu pšenične trave pri različitim uvjetima (CROSBI ID 431678)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šperanda, Katarina Ukupna antioksidativna aktivnost u soku i listu pšenične trave pri različitim uvjetima / Lisjak, Miroslav (mentor); Osijek, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, . 2019

Podaci o odgovornosti

Šperanda, Katarina

Lisjak, Miroslav

hrvatski

Ukupna antioksidativna aktivnost u soku i listu pšenične trave pri različitim uvjetima

Pšenična trava predstavlja mlade izdanke vrsta roda Triticum koji u velikim količinama sadrže klorofil, bioflavonoide, esencijalne aminokiseline, vitamine, minerale i antioksidanse. Prirodni antioksidansi su vitamin C i E, karotenoidi, flavonoidi antocijanini, betanini te polifenolni spojevi koji su široko rasprostranjeni u biljnom svijetu. Cilj istraživanja je bio utvrditi da li način čuvanja pšenične trave i dužina trajanja skladištenja značajnu utječu na promjenu antioksidativnog kapaciteta u soku, odnosno listu pšenične trave divljeg srodnika Triticum aestivum ssp. sphaerococcum. Antioksidativna aktivnost u uzorcima ekstrakta soka i u tkivu lista, mjerena je odmah nakon otkosa te nakon čuvanja pri tri različite temperature (4 °C, -18 °C, -80 °C) nakon 1., 7., 14. i 21. dana skladištenja. Rezultati istraživanja potvrđuju da se antioksidativni kapacitet vrlo brzo smanjuje u soku, pri bilo kojoj temperaturi skladištenja i bez obzira na dužinu trajanja. S druge strane, u tkivu lista, antioksidacijski kapacitet je i nakon 24 sata čuvanja lista nepromijenjen čak i pri 4 °C. U tkivu lista dolazi do opadanja DPPH aktivnosti nakon 7 dana čuvanja u usporedbi s kontrolom međutim, nakon 7. pa do 21. dana nema više značajnog pada DPPH vrijednosti. S nutritivnog aspekta i količine antioksidanasa koju unosimo, najzdravije je konzumirati svježi list na dan otkosa. Već pripremom soka pšenične trave, DPPH vrijednost pada, a razlog može biti trošenje antioksidanasa uslijed razaranja staničnih membrana te promjene oksidoreduktivnog potencijala izazvanog padom pH vrijednosti. S analitičkog aspekta, ukoliko skladištimo uzorak, najbolje je čuvati list pri nižim temperaturama, te raditi analize najkasnije nakon jednog dana.

pšenična trava ; antioksidativna aktivnost ; skladištenje ; temperatura ; DPPH

nije evidentirano

engleski

Total antioxidant activity in juice and leaf od wheat grass at different storage conditions

nije evidentirano

wheat grass ; antioxidant activity ; storage ; temperature ; DPPH

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

30.09.2019.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija