Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba (CROSBI ID 273488)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Petek, Marko ; Fabek Uher, Sanja ; Karažija, Tomislav ; Ćosić, Matea ; Lazarević, Boris ; Herak Ćustić, Mirjana
hrvatski
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8- 20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su prikupljeni u gradu Zagrebu u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i tržnici. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo je određeno pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Količina željeza u suhoj tvari korijena celera korjenaša kretala se od 39, 68 do 68, 11 mg Fe/kg ST, odnosno od 0, 44 do 0, 71 mg Fe/100 g svježe tvari.
Apium graveolens var. rapaceum Mill., dnevne potrebe, mikroelementi, suha tvar
nije evidentirano
engleski
Iron content in celeriac on the Zagreb market
nije evidentirano
Apium graveolens var. rapaceum Mill., daily needs, dry matter, microelements
nije evidentirano