Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1042400

Odgoj glazbom za kulturnu različitost


Svalina, Vesna
Odgoj glazbom za kulturnu različitost // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Identitet i različitost u odgoju i obrazovanju" / Zrilić, Smiljana (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, 2018. str. 169-185 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1042400 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odgoj glazbom za kulturnu različitost
(Music Education for Cultural Diversity)

Autori
Svalina, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

ISBN
978-953-331-252-1

Skup
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Identitet i različitost u odgoju i obrazovanju"

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 21-23. 09. 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kultura, interkulturalizam, interkulturalni odgoj i obrazovanje, glazbene škole, instrumentalna nastava, zbor
(culture, interculturalism, secondary music school, instrumental teaching, choir)

Sažetak
Budući da živimo u vremenu globalizacije kad je sasvim normalno i uobičajeno stalno se susretati s drugim, različitim kulturama, i škola bi trebala biti mjesto na kojemu će se učenike poticati na razumijevanje, razmjenu i poštivanje kulturnih različitosti, odnosno mjesto na kojemu će se ostvarivati interkulturalni odgoj i obrazovanje. Na takav pristup upućuje nas i hrvatski Nacionalni okvirni kurikulum u kojemu je interkulturalizam izdvojen kao posebno načelo, a njegova primjena očekuje se na svim odgojno-obrazovnim razinama. U ovom smo radu posebnu pažnju usmjerili na pitanje mogućnosti odgoja glazbom za poštivanje kulturnih različitosti u osnovnim i srednjim glazbenim školama. Želja nam je utvrditi koliko se često učenici takvih škola susreću s različitim kulturama u okviru instrumentalne nastave i nastave zbora te koje su kulture pritom najzastupljenije. Do podataka smo došli analizom glazbenih programa s državnih natjecanja na kojima su sudjelovali učenici glazbenih škola. Riječ je o programima izvedenim na natjecanjima u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga u sljedećim disciplinama: gudački i puhački instrumenti, harfa, harmonika, udaraljke i zbor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Obrazovne znanosti (psihologija odgoja i obrazovanja, sociologija obrazovanja, politologija obrazovanja, ekonomika obrazovanja, antropologija obrazovanja, neuroznanost i rano učenje, pedagoške discipline)POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek

Profili:

Avatar Url Vesna Svalina (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Svalina, Vesna
Odgoj glazbom za kulturnu različitost // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Identitet i različitost u odgoju i obrazovanju" / Zrilić, Smiljana (ur.).
Zadar: Sveučilište u Zadru, Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja, 2018. str. 169-185 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Svalina, V. (2018) Odgoj glazbom za kulturnu različitost. U: Zrilić, S. (ur.)Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Identitet i različitost u odgoju i obrazovanju".
@article{article, author = {Svalina, Vesna}, editor = {Zrili\'{c}, S.}, year = {2018}, pages = {169-185}, keywords = {kultura, interkulturalizam, interkulturalni odgoj i obrazovanje, glazbene \v{s}kole, instrumentalna nastava, zbor}, isbn = {978-953-331-252-1}, title = {Odgoj glazbom za kulturnu razli\v{c}itost}, keyword = {kultura, interkulturalizam, interkulturalni odgoj i obrazovanje, glazbene \v{s}kole, instrumentalna nastava, zbor}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru, Odjel za izobrazbu u\v{c}itelja i odgojitelja}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Svalina, Vesna}, editor = {Zrili\'{c}, S.}, year = {2018}, pages = {169-185}, keywords = {culture, interculturalism, secondary music school, instrumental teaching, choir}, isbn = {978-953-331-252-1}, title = {Music Education for Cultural Diversity}, keyword = {culture, interculturalism, secondary music school, instrumental teaching, choir}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zadru, Odjel za izobrazbu u\v{c}itelja i odgojitelja}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font