Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima (CROSBI ID 686279)
Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa
Podaci o odgovornosti
Vrček, Valerije
hrvatski
Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima
Na službenoj listi prehrambenih aditiva označenih E-brojevima, koja je odobrena od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, nalazi se više od 570 različitih kemikalija! Još se više kemikalija nalazi na odobrenim listama pomoćnih tvari u preradi, enzima i aroma (koje nisu označene svojim E-brojem) kojima se također redovito impregnira hrana. Iako mnogi aditivi nisu štetni (poput askorbinske kiseline, natrijevog karbonata, glicina ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva kojima nije mjesto u hrani. Velik broj sintetskih tvari u hrani nema nikakvu prehrambenu vrijednost. Masovna uporaba sintetskih bojila, aroma i sintetskih pojačivača okusa kao da sugerira da prirodna hrana nema ni boje, ni mirisa, ni okusa. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno - tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog prehrambenog nasilja.
prehrambeni aditivi, E-brojevi, toksikologija
nije evidentirano
engleski
True and false in bakery additives
nije evidentirano
food additives, E-numbers, toxicology
nije evidentirano
Podaci o prilogu
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o skupu
XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»
pozvano predavanje
05.04.2019-05.04.2019
Varaždin, Hrvatska
Povezanost rada
Farmacija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Kemija, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija