Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima (CROSBI ID 686279)

Neobjavljeno sudjelovanje sa skupa | neobjavljeni prilog sa skupa

Vrček, Valerije Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima // XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.» Varaždin, Hrvatska, 05.04.2019-05.04.2019

Podaci o odgovornosti

Vrček, Valerije

hrvatski

Istine i zablude o aditivima u pekarskim proizvodima

Na službenoj listi prehrambenih aditiva označenih E-brojevima, koja je odobrena od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, nalazi se više od 570 različitih kemikalija! Još se više kemikalija nalazi na odobrenim listama pomoćnih tvari u preradi, enzima i aroma (koje nisu označene svojim E-brojem) kojima se također redovito impregnira hrana. Iako mnogi aditivi nisu štetni (poput askorbinske kiseline, natrijevog karbonata, glicina ili limunske kiseline), postoji znatan broj aditiva kojima nije mjesto u hrani. Velik broj sintetskih tvari u hrani nema nikakvu prehrambenu vrijednost. Masovna uporaba sintetskih bojila, aroma i sintetskih pojačivača okusa kao da sugerira da prirodna hrana nema ni boje, ni mirisa, ni okusa. Neprimjerena asistencija znanosti i tehnologije kulturi prehrane u obliku sintetskih aditiva izobličila je naš odnos prema hrani i prirodi. Takva znanstveno - tehnološka manipulacija hranom sve više poprima oblik pravog prehrambenog nasilja.

prehrambeni aditivi, E-brojevi, toksikologija

nije evidentirano

engleski

True and false in bakery additives

nije evidentirano

food additives, E-numbers, toxicology

nije evidentirano

Podaci o prilogu

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o skupu

XIX. kongres pekarstva, mlinarstva i slastičarstva «Hrvatski pekar 2019.»

pozvano predavanje

05.04.2019-05.04.2019

Varaždin, Hrvatska

Povezanost rada

Farmacija, Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Kemija, Nutricionizam, Prehrambena tehnologija