Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 104149

Određenje, prevencija i tretman poremećaja u ponašanju djece i mladih


Koller-Trbović, Nivex; Žižak, Antonija; Bašić, Josipa
Određenje, prevencija i tretman poremećaja u ponašanju djece i mladih // Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta, 3 (2001), 3; 319-340 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, pregledni)


CROSBI ID: 104149 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određenje, prevencija i tretman poremećaja u ponašanju djece i mladih
(Identification, prevention and treatment of behavioral disorders in children and adolescents)

Autori
Koller-Trbović, Nivex ; Žižak, Antonija ; Bašić, Josipa

Izvornik
Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta (1332-3210) 3 (2001), 3; 319-340

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, pregledni

Ključne riječi
poremećaji u ponašanju; djeca i mladež; prevencija; detekcija; dijagnostika /procjena; tretman
(behavioral disorders; children and youth; prevention; detection; diagnosis/assessment; treatment)

Sažetak
Na sustavan i relativno sažet način čitatelju se želi približiti područje poremećaja u ponašanju djece i mladeži, kompleksno po oblicima ispoljavanja i determinantama pojave i razvoja, a štetno i opasno po samo dijete i njegovu sredinu. Pri tome se kreće od definiranja kriterija i procjena što su to poremećaji u ponašanju, kako se klasificiraju, što se pod tim pojmom podrazumijeva kod nas i u svijetu, te koji čimbenici, prema sada već brojnim rezultatima znanstvenih istraživanja, sudjeluju u njihovom nastanku, podržavanju i razvoju. S tim u svezi, jest pitanje ne samo prevencije nastanka te pojave, već adekvatnog tretmana, odnosno intervencija koje polučuju najučinkovitije rezultate. Stoga, da bi prevencija bila učinkovita, nužno je pobliže određenje subpopulacija ili pojedinaca u odnosu na njihove rizike i potrebe, te postavljanje adekvatne intervencije (univerzalne, selektivne ili indicirane preventivne intervencije). U odnosu na tretman djece i mladeži u radu se tom aspektu pristupa na više razina, uvažavajući nekoliko obvezatnih elemenata, kao što su: klijent i njegove potrebe, pomagač i njegov stil rada, ciljevi tretmana, potrebno vrijeme i psihosocijalni kontekst u kojem se tretman odvija, naravno i teorijski koncept i orijentacija značajni u kreaciji tretmanskih programa. Vezano uz kontinuum tretmanskih programa u radu se ukratko spominju neki modeli izvaninstitucionalnih, poluinstitucionalnih/dnevnih i institucionalnih programa. Posebni značaj pridaje se kvaliteti tretmanskog okruženja tretmanskih programa, te je navedeno niz elemenata koji pridonose toj kvaliteti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, DemografijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
013100

Ustanove:
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nivex Koller-Trbović (autor)

Avatar Url Antonija Žižak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Koller-Trbović, Nivex; Žižak, Antonija; Bašić, Josipa
Određenje, prevencija i tretman poremećaja u ponašanju djece i mladih // Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta, 3 (2001), 3; 319-340 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, pregledni)
Koller-Trbović, N., Žižak, A. & Bašić, J. (2001) Određenje, prevencija i tretman poremećaja u ponašanju djece i mladih. Dijete i društvo : časopis za promicanje prava djeteta, 3 (3), 319-340.
@article{article, year = {2001}, pages = {319-340}, keywords = {poreme\'{c}aji u pona\v{s}anju, djeca i mlade\v{z}, prevencija, detekcija, dijagnostika /procjena, tretman}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo : \v{c}asopis za promicanje prava djeteta}, volume = {3}, number = {3}, issn = {1332-3210}, title = {Odre\djenje, prevencija i tretman poreme\'{c}aja u pona\v{s}anju djece i mladih}, keyword = {poreme\'{c}aji u pona\v{s}anju, djeca i mlade\v{z}, prevencija, detekcija, dijagnostika /procjena, tretman} }
@article{article, year = {2001}, pages = {319-340}, keywords = {behavioral disorders, children and youth, prevention, detection, diagnosis/assessment, treatment}, journal = {Dijete i dru\v{s}tvo : \v{c}asopis za promicanje prava djeteta}, volume = {3}, number = {3}, issn = {1332-3210}, title = {Identification, prevention and treatment of behavioral disorders in children and adolescents}, keyword = {behavioral disorders, children and youth, prevention, detection, diagnosis/assessment, treatment} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font