Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1041311

Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine


Kiš, Marta; Grbavac, Jozo; Mašek, Tomislav; Starčević, Kristina; Džaja, Petar; Zdolec, Nevijo
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 27 (2019), 7-8; 58-63 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1041311 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine
(The microbiological quality and fatty acid content of cheese in a sack)

Autori
Kiš, Marta ; Grbavac, Jozo ; Mašek, Tomislav ; Starčević, Kristina ; Džaja, Petar ; Zdolec, Nevijo

Izvornik
Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora (1330-2124) 27 (2019), 7-8; 58-63

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sir iz mišine, mikroorganizmi, masne kiseline
(cheese in a sack, microorganisms, fatty acids)

Sažetak
Autohtoni sir iz mišine dio je tradicijskog sirarstva čija proizvodnja zahtijeva stroge higijenske uvjete. U ovom je radu istražena mikrobiološka kvaliteta te sastav masnih kiselina sireva iz mišine deset različitih proizvođača. Iako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica i Staphylococcus aureus nisu pronađeni ni u jednom uzorku, 40 % uzoraka sadržavalo je povećan broj E. coli, a u 60 % uzoraka zabilježene su enterobakterije. Dominantne masne kiseline u uzorcima bile su palmitinska i stearinska. Mikrobiološku neispravnost analiziranih uzoraka treba pripisati primarno lošoj higijenskoj kakvoći mlijeka kao i kontaminaciji tijekom proizvodnog procesa. Navedeni rezultati upućuju na potrebu poboljšanja higijenske prakse u proizvodnji sira iz mišine s ciljem zaštite izvornosti i promoviranja tradicijskih proizvoda na tržištu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Kiš, Marta; Grbavac, Jozo; Mašek, Tomislav; Starčević, Kristina; Džaja, Petar; Zdolec, Nevijo
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine // Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 27 (2019), 7-8; 58-63 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Kiš, M., Grbavac, J., Mašek, T., Starčević, K., Džaja, P. & Zdolec, N. (2019) Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine. Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora, 27 (7-8), 58-63.
@article{article, year = {2019}, pages = {58-63}, keywords = {cheese in a sack, microorganisms, fatty acids}, journal = {Hrvatski veterinarski vjesnik - Hrvatska veterinarska komora}, volume = {27}, number = {7-8}, issn = {1330-2124}, title = {The microbiological quality and fatty acid content of cheese in a sack}, keyword = {cheese in a sack, microorganisms, fatty acids} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts