Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine (CROSBI ID 272790)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Kiš, Marta ; Grbavac, Jozo ; Mašek, Tomislav ; Starčević, Kristina ; Džaja, Petar ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Mikrobiološka kvaliteta i masnokiselinski sastav autohtonog sira iz mišine
Autohtoni sir iz mišine dio je tradicijskog sirarstva čija proizvodnja zahtijeva stroge higijenske uvjete. U ovom je radu istražena mikrobiološka kvaliteta te sastav masnih kiselina sireva iz mišine deset različitih proizvođača. Iako Listeria monocytogenes, Salmonella spp., Yersinia enterocolitica i Staphylococcus aureus nisu pronađeni ni u jednom uzorku, 40 % uzoraka sadržavalo je povećan broj E. coli, a u 60 % uzoraka zabilježene su enterobakterije. Dominantne masne kiseline u uzorcima bile su palmitinska i stearinska. Mikrobiološku neispravnost analiziranih uzoraka treba pripisati primarno lošoj higijenskoj kakvoći mlijeka kao i kontaminaciji tijekom proizvodnog procesa. Navedeni rezultati upućuju na potrebu poboljšanja higijenske prakse u proizvodnji sira iz mišine s ciljem zaštite izvornosti i promoviranja tradicijskih proizvoda na tržištu.
sir iz mišine, mikroorganizmi, masne kiseline
nije evidentirano
engleski
The microbiological quality and fatty acid content of cheese in a sack
nije evidentirano
cheese in a sack, microorganisms, fatty acids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27 (7-8)
2019.
58-63
objavljeno
1330-2124