Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 104124

Rizični i zaštitni čimbenici u relaciji s veličinom grada i izloženosti ratnim razaranjima


Koller-Trbović, Nivex; Lebedina-Manzoni, Marija; Žižak, Antonija; Delić, Tihana
Rizični i zaštitni čimbenici u relaciji s veličinom grada i izloženosti ratnim razaranjima // Revija za sociologiju, 33 (2002), 3/4; 181-196 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Rizični i zaštitni čimbenici u relaciji s veličinom grada i izloženosti ratnim razaranjima
(Risk and Protection Factors in Relation to the City Largeness and Disposal to War Distractions)

Autori
Koller-Trbović, Nivex ; Lebedina-Manzoni, Marija ; Žižak, Antonija ; Delić, Tihana

Izvornik
Revija za sociologiju (0350-154X) 33 (2002), 3/4; 181-196

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
rizični faktori; zaštitni faktori; izloženost ratu; veličina grada; problemi ponašanja
(risk factors; protective factors; war distractions; city largeness; behavioural problems)

Sažetak
U razdoblju od 1998. do 2000. godine učinjeno je opsežno istraživanje s ciljem utvrđivanja potreba djece i mladih za psihosocijalnim intervencijama i socijalnom podrškom u različitim područjima Republike Hrvatske (Žižak, Koller-Trbović, Lebedina-Manzoni, 2001). U ovom radu prikazani su rezultati koji se odnose na djecu i mladež koja su bila obuhvaćena intervencijama u 14 centara za socijalnu skrb tijekom 1998.g. Cilj rada je odgovoriti na neka pitanja vezano uz veličinu grada /mjesta, te posljedice ratnih zbivanja u Hrvatskoj tijekom prošlog desetljeća u odnosu na definiranje rizika i zaštitnih čimbenika za razvoj djece i mladeži. Uzorak ispitanika čini 271 ispitanik, dijete ili mlada osoba s poremećajima u ponašanju ili u riziku na poremećaje u ponašanju. Ovisno o kriterijskim varijablama, uzorak ispitanika podjeljen je u subuzorke (prema veličini grada i zahvaćenosti ratom). Rizični čimbenici mjereni su pomoću instrumenta The Youth Level of Services / Case Management Inventory (YLS / CMI) autora Hoge i Andrews (1994), a zaštitni čimbenici pomoću Check List of Developmental Assetss razvijenog od strane Search Institute in Minneapolis (Lefferet, Benson i Roehlkepartain, 1997). Rezultati su prikazani i interpretirani temeljem multivarijatnih meotda obrade podataka. Rezultati omogućuju zaključke vezano uz planiranje intervencijskih startegija posebice vezano uz veličinu grada te rizične čimbenike koje treba držati pod kontrolom i reducirati i zaštitne čimbenike koje je potrebno poticati i implementirati u različite sredine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PedagogijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
013005

Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Koller-Trbović, Nivex; Lebedina-Manzoni, Marija; Žižak, Antonija; Delić, Tihana
Rizični i zaštitni čimbenici u relaciji s veličinom grada i izloženosti ratnim razaranjima // Revija za sociologiju, 33 (2002), 3/4; 181-196 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Koller-Trbović, N., Lebedina-Manzoni, M., Žižak, A. & Delić, T. (2002) Rizični i zaštitni čimbenici u relaciji s veličinom grada i izloženosti ratnim razaranjima. Revija za sociologiju, 33 (3/4), 181-196.
@article{article, year = {2002}, pages = {181-196}, keywords = {risk factors, protective factors, war distractions, city largeness, behavioural problems}, journal = {Revija za sociologiju}, volume = {33}, number = {3/4}, issn = {0350-154X}, title = {Risk and Protection Factors in Relation to the City Largeness and Disposal to War Distractions}, keyword = {risk factors, protective factors, war distractions, city largeness, behavioural problems} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • DARE Social Science Periodicals Databank
  • UNESCO