Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza (CROSBI ID 686070)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Šurbek, Marta ; Aladrović, Jasna ; Delaš, Ivančica ; Habazin, Marina ; Stojević, Zvonko ; Kostelić, Antun ; Vranković, Lana Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza // Veterinarski dani 2019. / Harapin, Ivica (ur.). Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut, 2019. str. 205-215

Podaci o odgovornosti

Šurbek, Marta ; Aladrović, Jasna ; Delaš, Ivančica ; Habazin, Marina ; Stojević, Zvonko ; Kostelić, Antun ; Vranković, Lana

hrvatski

Utjecaj broja jarića i stadija laktacije na masne kiseline mlijeka i seruma koza

Masnokiselinski sastav specifičan je za pojedinu vrstu i tkivo, no podložan je promjenama ovisno o hranidbi i metaboličkim procesima u organizmu. Masnokiselinski sastav mlijeka od iznimnog je značaja za kvalitetu mlijeka, a masne kiseline krvi izvor su otprilike polovine masnih kiselina mlijeka. Cilj ovog rada bio je utvrditi razlike u masnokiselinskom profilu seruma i mlijeka koza s obzirom na broj mladunčadi u leglu i različite faze proizvodnog ciklusa. Istraživanje je provedeno na 30 klinički zdravih koza sanske pasmine. Nakon ekstrakcije ukupnih lipida iz uzoraka seruma i mlijeka, analiza metilnih estera masnih kiselina provedena je plinskom kromatografijom (GC). U mlijeku i serumu koza dominiraju zasićene masne kiseline (SFA) s C16:0 kao najzastupljenijom zasićenom masnom kiselinom, bez obzira na broj mladunčadi i stadij laktacije. Tijekom različitih proizvodnih faza utvrđene su i razlike u zastupljenosti pojedinih masnih kiselina u serumu i mlijeku. Tijekom suhostaja je u serumu utvrđen značajno manji postotak nezasićenih masnih kiselina (UFA) u odnosu na laktacijsko razdoblje (p<0, 050), a u mlijeku je u ranoj laktaciji utvrđeno više jednostrukonezasićenih masnih kiselina (MUFA) u odnosu na kasnu laktaciju. U mlijeku koza s jednim jarićem u leglu u ranoj laktaciji utvrđeno je manje jednostrukonezasićenih masnih kiselina (MUFA), C18:1c9, C8:0 i više C12:0 (p<0, 050) u odnosu na mlijeko koza rane laktacije s dva jarića u leglu. Na osnovi ovakvih rezultata možemo zaključiti da stadij laktacije utječe na masnokiselinski sastav seruma i mlijeka koza te da broj jarića utječe na masnokiselinski sastav mlijeka tijekom rane laktacije.

sanska koza, serum, mlijeko, masnokiselinski sastav

nije evidentirano

engleski

The effects of litter size and stage of lactation on the fatty acid profile of serum and milk in goat

nije evidentirano

Saanen goat, serum, milk, fatty acid composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

205-215.

2019.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Veterinarski dani 2019.

Harapin, Ivica

Zagreb: Hrvatska veterinarska komora ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ; Hrvatski veterinarski institut

1334-8175

Podaci o skupu

Veterinarski dani 2019

predavanje

23.10.2019-26.10.2019

Primošten, Hrvatska

Povezanost rada

Veterinarska medicina