Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1040976

Mladi i stavovi prema policiji


Sučić, Ines; Franc, Renata; Pavlović, Tomislav
Mladi i stavovi prema policiji // 24. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Jelić, Margareta ; Tomas, Jasmina (ur.).
Zagreb 10000: Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihološko društvo, 2019. str. 130-130 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1040976 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mladi i stavovi prema policiji
(Youths' attitudes toward police)

Autori
Sučić, Ines ; Franc, Renata ; Pavlović, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
24. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Jelić, Margareta ; Tomas, Jasmina - Zagreb 10000 : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihološko društvo, 2019, 130-130

Skup
24. Dani Ramira i Zorana Bujasa

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11-13.04.2019

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
policija, stavovi, mladi
(police, attitudes, youth)

Sažetak
Obilježja okoline, osobna iskustva te stavovi prema policijskoj učinkovitosti i pravednosti postupanja determiniraju stupanj povjerenja građana u policiju, percepciju legitimnosti policije, te spremnost na suradnju s policijom. Dosadašnja istraživanja impliciraju kako su upravo mladi najčešće žrtve kriminala, kako u odnosu na starije osobe imaju češće kontakte s policijom, ali da su ujedno i često neopravdano etiketirani kao „rizična“ populacija, te se osjećaju marginaliziranima i češće imaju negativna iskustva i sukobe s policijom. Najveći broj istraživanja vezan uz ispitivanje povjerenja i suradnju s policijom proveden je na odraslim osobama, a rijetko je razmatrana, potovo u europskom kontekstu, pretpostavka o mladima kao posebno vulnerabilnoj populaciji često izloženoj negativnim i kažnjavajućim postupcima autoriteta kao i načini na koji takav odnosa društva prema mladima determinira njihov stupanj povjerenja u policiju i spremnost na suradnju s policijom. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati (1) je li dob moderator povjerenja građana u policiju, odnosno je li dob moderator povjerenja u efikasnost, proceduralnu i distributivnu pravednost policije, te kooperacije s policijom (2) moderira li dob sudionika doprinos socio- demografskih karakteristika i kvalitete kontakta s policijom povjerenju u policiju i kooperaciji s policijom. U istraživanju je provedena sekundarna analiza podataka prikupljenih u sklopu Europskog društvenog istraživanja (www.europeansocialsurvey.org) i to modula Povjerenje u pravosuđe iz 2010. godine. Istraživanje je bilo provedeno u 28 zemalja, uključujući Hrvatsku, na ukupnom uzorku od 52458 sudionka. Podaci su prikupljeni ankteom na nacionalno reprezentativnim uzorcima sudionika starijih od 14 godina. Rezultati su ukazali kako mladi imaju negativniju percepciju kontakta s policijom, te manje povjerenja u policiju i manje su spremni na suradnju s policijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
FP7-693221

Ustanove:
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Pavlović (autor)

Avatar Url Renata Franc (autor)

Avatar Url Ines Sučić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Sučić, Ines; Franc, Renata; Pavlović, Tomislav
Mladi i stavovi prema policiji // 24. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka / Jelić, Margareta ; Tomas, Jasmina (ur.).
Zagreb 10000: Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko psihološko društvo, 2019. str. 130-130 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Sučić, I., Franc, R. & Pavlović, T. (2019) Mladi i stavovi prema policiji. U: Jelić, M. & Tomas, J. (ur.)24. Dani Ramira i Zorana Bujasa - Knjiga sažetaka.
@article{article, year = {2019}, pages = {130-130}, keywords = {police, attitudes, youth}, title = {Youths' attitudes toward police}, keyword = {police, attitudes, youth}, publisher = {Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu i Hrvatsko psiholo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font