Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1040750

Percepcija neranjivosti, upuštanje u rizična ponašanja i zadovoljstvo životom kod srednjoškolaca


Milić, Marija; Vlajčić, Ružica-Marija; Križanić, Valerija
Percepcija neranjivosti, upuštanje u rizična ponašanja i zadovoljstvo životom kod srednjoškolaca // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 27 (2019), 2; 151-176 doi:10.31299/ksi.27.2.1 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1040750 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Percepcija neranjivosti, upuštanje u rizična ponašanja i zadovoljstvo životom kod srednjoškolaca
(Perception of invulnerability, engaging in risky behaviors and life satisfaction among high school students)

Autori
Milić, Marija ; Vlajčić, Ružica-Marija ; Križanić, Valerija

Izvornik
Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju (1330-2604) 27 (2019), 2; 151-176

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
adolescenti, fizička i psihološka neranjivost, pušenje, zadovoljstvo životom
(adolescents, physical and psychological invulnerability, smoking, life satisfaction)

Sažetak
Osjećaj neranjivosti često se povezuje isključivo s rizičnim ponašanjem adolescenata. No, prema nekim razvojnim teorijama, ona je također i adaptivan odgovor na razvojne zadatke koji se javljaju u tom životnom razdoblju. Cilj ovoga rada bio je istražiti dva aspekta osjećaja neranjivosti (fizičke i psihološke) na uzorku srednjoškolaca. Preciznije, istražen je odnos fizičke i psihološke neranjivosti s upuštanjem u rizična ponašanja (konzumacijom cigareta) s jedne strane, te pokazateljima subjektivne dobrobiti (zadovoljstvo životom) s druge strane. U radu su analizirani podatci 297 sudionika dobi od 16 do 20 godina (M = 17, 33 % ; SD = 0, 834 ; 54, 2 % djevojaka). Istraživanjem je utvrđeno da su se mladići procjenjivali fizički i psihološki neranjivijim od djevojaka. Adolescenti koji puše, procjenjivali su svoju fizičku neranjivost većom od adolescenata koji su prestali pušiti, koji su samo probali pušiti i onih koji nikada nisu pušili. Dok fizička neranjivost nije povezana s procjenama na većini domena zadovoljstva životom, psihološka je pozitivno povezana sa svim domenama kao i s općim životnim zadovoljstvom. Utvrđeni rezultati također pokazuju da procjena psihološke neranjivosti u većoj mjeri pridonosi objašnjenju zadovoljstva životom od procjene fizičke neranjivosti, dok je fizička neranjivost značajan prediktor čestine pušenja adolescenata. Rezultati ovog istraživanja upućuju na značaj i važnost obiju domena neranjivosti u razdoblju adolescencije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marija Milić (autor)

Avatar Url Valerija Križanić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Milić, Marija; Vlajčić, Ružica-Marija; Križanić, Valerija
Percepcija neranjivosti, upuštanje u rizična ponašanja i zadovoljstvo životom kod srednjoškolaca // Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 27 (2019), 2; 151-176 doi:10.31299/ksi.27.2.1 (recenziran, članak, znanstveni)
Milić, M., Vlajčić, R. & Križanić, V. (2019) Percepcija neranjivosti, upuštanje u rizična ponašanja i zadovoljstvo životom kod srednjoškolaca. Kriminologija & socijalna integracija : časopis za kriminologiju, penologiju i poremećaje u ponašanju, 27 (2), 151-176 doi:10.31299/ksi.27.2.1.
@article{article, year = {2019}, pages = {151-176}, DOI = {10.31299/ksi.27.2.1}, keywords = {adolescents, physical and psychological invulnerability, smoking, life satisfaction}, journal = {Kriminologija and socijalna integracija : \v{c}asopis za kriminologiju, penologiju i poreme\'{c}aje u pona\v{s}anju}, doi = {10.31299/ksi.27.2.1}, volume = {27}, number = {2}, issn = {1330-2604}, title = {Perception of invulnerability, engaging in risky behaviors and life satisfaction among high school students}, keyword = {adolescents, physical and psychological invulnerability, smoking, life satisfaction} }

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • International Bibliography of the Social Sciences (IBSS)
  • PsychINFO
  • Sociological Abstracts
  • DOAJ (Directory of Open Access Journals)
  • ProQuest - Sociology Database, Criminal Justice Detabase, Social Science Database,
  • Criminal Justice Abstracts (podbaza EBSCO)
  • SocINDEX


Citati