Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1040240

Pedeset tisućljeća migracija


Forenbaher, Stašo; Rajković Iveta, Marijeta; Gračanin, Hrvoje
Pedeset tisućljeća migracija, 2019. (pozvano izlaganje na tribini).


CROSBI ID: 1040240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pedeset tisućljeća migracija
(Fifty millennia of migration)

Autori
Forenbaher, Stašo ; Rajković Iveta, Marijeta ; Gračanin, Hrvoje

Izvornik
Eppur si muove, 20.11.2019. Galerija kupola Gradska knjižnica Zagreb

Vrsta, podvrsta
Ostale vrste radova, pozvano izlaganje na tribini

Godina
2019

Ključne riječi
migracije, arheologija, povijest, kulturna antropologija
(migration, archaeology, history, cultural anthropology)

Sažetak
Ljudi su migratorna vrsta. Naši preci stigli su u Europu iz Afrike prije pedesetak tisuća godina i od tada se sele. Zašto su došli upravo tada i zašto su se pojedinačno ili u skupinama nastavili premještati po Europi i izvan nje? Što potiče ljude da napuste svoje obitavalište i upuste se u više ili manje neizvjesno putovanje? Kako izgledaju seobe, koji su njihovi preduvjeti? Mnoge ključne preobrazbe u prošlosti obilježile su migracije. Arheolozi su nekad svaku promjenu objašnjavali seobama, potom su im poricali važnost ili čak postojanje, dok danas znaju da su migracije bile česte i da ih treba objasniti. Pritom se oslanjaju na spoznaje o povijesnim i suvremenim migracijama, pretpostavljajući da su temeljni čimbenici ostali nepromijenjeni, iako su se seobene okolnosti mijenjale kroz vrijeme. Kulturni antropolozi, povjesničari i arheolozi bave se migracijama svaki iz svojega gledišta, oslanjajući se na različite izvore i koristeći različite postupke i pristupe. Kvalitetan dijalog između spomenutih struka preduvjet je za cjelovito razumijevanje i objašnjenje uzroka i posljedica migracija. U kratkim izlaganjima sudionika i razgovoru koji će uslijediti propitivat će se obilježja povijesnih i suvremenih migracija na primjerima iz europske prapovijesti (vremena prijelaza na zemljoradnju, vremena uspona društvenih elita), povijesti (ustaljeno zvanog doba velike seobe naroda s posebnim obzirom na tzv. seobu Hrvata) te migracijskih gibanja na hrvatskome povijesnom i etničkom prostoru u posljednjih pet stoljeća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Arheologija, Etnologija i antropologija, Interdisciplinarne humanističke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2018-01-2756 - Sport, diskriminacija i integracija. Sport kao medij društvene inkluzije i participacije (INTEGRA) (Šantek, Goran-Pavel, HRZZ - 2018-01) ( POIROT)

Ustanove:
Filozofski fakultet, Zagreb,
Institut za antropologiju

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.kgz.hr www.kgz.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Forenbaher, Stašo; Rajković Iveta, Marijeta; Gračanin, Hrvoje
Pedeset tisućljeća migracija, 2019. (pozvano izlaganje na tribini).
Forenbaher, S., Rajković Iveta, M. & Gračanin, H. (2019) Pedeset tisućljeća migracija. Eppur si muove, 20.11.2019. Galerija kupola Gradska knjižnica Zagreb. Pozvano izlaganje na tribini.
@unknown{unknown, author = {Forenbaher, Sta\v{s}o and Rajkovi\'{c} Iveta, Marijeta and Gra\v{c}anin, Hrvoje}, year = {2019}, keywords = {migracije, arheologija, povijest, kulturna antropologija}, title = {Pedeset tisu\'{c}lje\'{c}a migracija}, keyword = {migracije, arheologija, povijest, kulturna antropologija} }
@unknown{unknown, author = {Forenbaher, Sta\v{s}o and Rajkovi\'{c} Iveta, Marijeta and Gra\v{c}anin, Hrvoje}, year = {2019}, keywords = {migration, archaeology, history, cultural anthropology}, title = {Fifty millennia of migration}, keyword = {migration, archaeology, history, cultural anthropology} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font