Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj (CROSBI ID 272426)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Galjer, Jasna ; Koprčina, Arijana
hrvatski
Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj
U članku se analizira kultura svakodnevice s aspekta zlatarstva i oblikovanja metala u Hrvatskoj 19. stoljeća. Primjenom interdisciplinarne metodologije istraživanja, na temelju poznavanja predmeta upotrebne namjene, poput šećernica, podnosa i posuđa za serviranje hrane, oblikovne karakteristike se razmatraju u kontekstu povijesti materijalne kulture, povezujući pojedine primjere umjetničkoobrtne produkcije s podacima o njihovoj upotrebi i namjeni. Članak donosi osnovu tipologije šećernica, kao i povijest primjene šećera s naglaskom na kulturološki kontekst, dopunjava poznavanje upotrebe šećera podacima o upotrebi začina kao i terminološkim varijantama naziva začina u hrvatskom jeziku na temelju Belostenčeva Gazophylaciuma. Članak donosi i podatke o pojavi slatkiša i slastica u Zagrebu, uspoređuje prvi kulinarski priručnik na hrvatskom jeziku Nova zkup szlosena zagrebechka szokachka kniga iz 1813. godine s Novom hrvatskom kuharicom Đure Stjepana Deželića iz 1868. godine. Na odabranim primjerima, poput sladoleda, razmatra se utjecaj kulinarskih priručnika kao medija širenja novih, modernih standarda kulture svakodnevice i njihova uloga u Hrvatskoj.
primijenjena umjetnost, zlatarstvo, posuđe, kultura prehrane, kultura svakodnevice
nije evidentirano
engleski
Sugar Bowl, Salver and Serving Dishes – Studies in Everyday Culture of the 19th Century in Croatia
nije evidentirano
applied arts, goldsmithery, serving dishes, food culture, everyday culture
nije evidentirano
Podaci o izdanju
LV (55)
2012.
85-102
objavljeno
0553-6707
1849-6547