Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj (CROSBI ID 272426)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Galjer, Jasna ; Koprčina, Arijana Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj // Peristil : zbornik radova za povijest umjetnosti, LV (2012), 55; 85-102

Podaci o odgovornosti

Galjer, Jasna ; Koprčina, Arijana

hrvatski

Šećernica, podnos i posuđe za serviranje hrane - prilozi istraživanju kulture svakodnevice 19. stoljeća u Hrvatskoj

U članku se analizira kultura svakodnevice s aspekta zlatarstva i oblikovanja metala u Hrvatskoj 19. stoljeća. Primjenom interdisciplinarne metodologije istraživanja, na temelju poznavanja predmeta upotrebne namjene, poput šećernica, podnosa i posuđa za serviranje hrane, oblikovne karakteristike se razmatraju u kontekstu povijesti materijalne kulture, povezujući pojedine primjere umjetničkoobrtne produkcije s podacima o njihovoj upotrebi i namjeni. Članak donosi osnovu tipologije šećernica, kao i povijest primjene šećera s naglaskom na kulturološki kontekst, dopunjava poznavanje upotrebe šećera podacima o upotrebi začina kao i terminološkim varijantama naziva začina u hrvatskom jeziku na temelju Belostenčeva Gazophylaciuma. Članak donosi i podatke o pojavi slatkiša i slastica u Zagrebu, uspoređuje prvi kulinarski priručnik na hrvatskom jeziku Nova zkup szlosena zagrebechka szokachka kniga iz 1813. godine s Novom hrvatskom kuharicom Đure Stjepana Deželića iz 1868. godine. Na odabranim primjerima, poput sladoleda, razmatra se utjecaj kulinarskih priručnika kao medija širenja novih, modernih standarda kulture svakodnevice i njihova uloga u Hrvatskoj.

primijenjena umjetnost, zlatarstvo, posuđe, kultura prehrane, kultura svakodnevice

nije evidentirano

engleski

Sugar Bowl, Salver and Serving Dishes – Studies in Everyday Culture of the 19th Century in Croatia

nije evidentirano

applied arts, goldsmithery, serving dishes, food culture, everyday culture

nije evidentirano

Podaci o izdanju

LV (55)

2012.

85-102

objavljeno

0553-6707

1849-6547

Povezanost rada

Povijest umjetnosti, Povijest, Primijenjena umjetnost