Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 431527)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Batinica, Ivona
Vahčić, Nada
Pleadin, Jelka
hrvatski
Razlike u nutritivnom sastavu Dalmatinskog i Istarskog pršuta s različitih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj
Dalmatinski pršut tradicionalni je proizvod seoskih gospodarstava, bez dodanog konzervansa i aditiva. Istarski pršut je trajni suhomesnati proizvod od svinjskog buta bez nogice, kože i potkožnog masnog tkiva sa zdjeličnim kostima, suho salamuren morskom soli i začinima, sušen na zraku i bez dimljenja. Cilj ovog istraživanja je odrediti kemijski sastav Dalmatinskog i Istarskog pršuta (udjeli vode, pepela, bjelančevina, masti i soli) i udjel pojedinih masnih kiselina. Kemijski sastav i udjel pojedinih masnih kiselina su dosta slični između Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Dobiveni rezultati za dalmatinski i istarski pršut su u skladu sa Specifikacijama i rezultatima istraživanja drugih autora.
pršut ; kemijska svojstva ; nutritivna vrijednost
nije evidentirano
engleski
Differences in the nutritive composition of Dalmatian and Istrian prosciutto from different family agricultural holdings in the Republic of Croatia
nije evidentirano
prosciutto ; chemical properties ; nutritional value
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
12.12.2019.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb