Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba (CROSBI ID 272303)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Ljutić, Daniel ; Malenica, Mladenka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Kolarić Kravar, Sanja ; Dergestin Bačun, Lidija ; Pleadin, Jelka Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 6; 586-593

Podaci o odgovornosti

Ljutić, Daniel ; Malenica, Mladenka ; Krešić, Greta ; Lešić, Tina ; Kolarić Kravar, Sanja ; Dergestin Bačun, Lidija ; Pleadin, Jelka

hrvatski

Kvaliteta mljevenog mesa s područja grada Zagreba

Cilj ovog rada bio je ispitati kvalitetu mljevenog mesa dostupnog na području grada Zagreba te ocijeniti sukladnost ovih proizvoda s obzirom na zahtjeve propisane za mljeveno meso Uredbom (EU) br. 1169/2011 o informiranju potrošača o hrani. U istraživanju su korišteni pretpakirani uzorci mljevenog mesa (n = 42) nabavljeni u maloprodajnoj mreži s područja grada Zagreba, podijeljeni u tri kategorije ovisno o vrsti mljevenog mesa: goveđe mljeveno meso (n = 12), svinjsko mljeveno meso (n = 13) te miješano svinjsko i goveđe mljeveno meso (n = 17). Parametri kvalitete mljevenog mesa ispitani su primjenom standardnih akreditiranih metoda: udio kolagena (HRN ISO 3496:1999), udio ukupnih bjelančevina (HRN ISO 937:1999) i udio ukupnih masti (HRN ISO 1443:1999). Analizom dobivenih rezultata utvrđeno je da ukupno devet uzoraka (21%) nije udovoljavalo zahtjevima propisanim Uredbom po pitanju omjera kolagena i bjelančevina ili udjela masti, odnosno da ti proizvodi nisu imali vjerodostojne informacije na deklaracijama odnosno nazive vrste mljevenog mesa. Utvrđene nepravilnosti upućuju na nužnost sustavnih kontrola kvalitete mljevenog mesa dostupnog na tržištu.

kvaliteta mljevenog mesa ; patvorenje ; informiranje potrošača ; omjer kolagena/mesnih bjelančevina ; udio masti

nije evidentirano

engleski

Quality of minced meat from Zagreb area

nije evidentirano

minced meat quality ; food fraud ; consumer information ; collagen/protein ratio ; fat content

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (6)

2019.

586-593

objavljeno

1332-0025

1848-8323

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice