Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije (CROSBI ID 272279)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Preiner, Darko ; Jeromel, Ana Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije // Glasnik zaštite bilja, 42 (2019), 6; 104-110

Podaci o odgovornosti

Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Preiner, Darko ; Jeromel, Ana

hrvatski

Aromatski profil pjenušavih vina Zagrebačke županije

U ukupnoj svjetskoj proizvodnji vina, pjenušava vina zauzimaju oko 10 % udjela, od čega se više od 80 % proizvodi u Europi. Istovremeno, prodaja pjenušavih vina je prema podacima iz 2019. najbrže rastući segment svjetske trgovine vina, s kontinuiranim globalnim rastom u posljednjih 15 g. Unazad desetak godina i Hrvatska bilježi značajan porast proizvodnje pjenušavih vina, pri čemu se, kao jedna od vodećih vinogradarsko-vinarskih županija, posebno ističe Zagrebačka županija. Senzorna svojstva vina, kako mirnih tako i pjenušavih, definirana su njihovim vanjskim izgledom, intenzitetom i čistoćom mirisa, čistoćom i punoćom okusa te općim dojmom koji proizlazi iz sveobuhvatnosti navedenih parametara. Aromatski profil pjenušavih vina kompleksno je svojstvo definirano velikim brojem hlapljivih spojeva koji mogu nastati u samoj bobici tijekom dozrijevanja grožđa, zatim u procesu primarne i sekundarne fermentacije te u uvjetima dozrijevanja vina, prije i nakon postupka degoržiranja. Cilj ovog istraživanja bio je definirati postojeća svojstva i kakvoću pjenušavih vina Zagrebačke županije kroz analizu pojedinačnih aromatskih spojeva metodom plinske kromatografije. Analize rezultata i stvaranje mirisnih serija za svaki uzorak, rezultirale su specifičnim aromatskim profilima te grupiranjem pjenušavih vina obzirom na različito područje (vinogorje) i metodu proizvodnje te korišteni sortiment.

hrvatski

nije evidentirano

engleski

Aroma profile of Zagreb County sparkling wines

nije evidentirano

aromatski profil ; GC-MS ; hlapljivi spojevi ; mirisne serije ; pjenušavo vino

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42 (6)

2019.

104-110

objavljeno

0350-9664

2584-3265

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)